Trends in sanitair 2014: design, licht, geluid en video

8 april 2014 | 3 minuten leestijd

Producten die gemakkelijk zelf te installeren zijn, kopen ze via webshops. Dat blijkt uit een kort vragenonderzoek in opdracht van VSK365 onder sanitairverkopers.

Ingebouwde apparatuur

Naast uitgesproken kleuren en een veelheid van materialen, zien we steeds vaker ingebouwde `snufjes` in badkamers. Bijvoorbeeld een spiegel waarop u ook het nieuws kunt lezen en uw e-mail checken, of apparatuur dat de juiste temperatuur van het bad voor u instelt. Ook zijn er bedieningspanelen waarmee licht-, geluid- en geureffecten toegevoegd kunnen worden aan douche, bad of toilet.

LED-licht

Een belangrijke factor speelt ook LED-licht. Vanwege het formaat en energiezuinige karakter is dit soort licht goed in te bouwen. We zien het veel in spiegels, zodat er nergens schaduw in het gezicht valt. Dit gaat prima samen met een tast sensor, zodat het licht via aanraking van de spiegel te dimmen is. Er zijn design wasbakken met ingebouwd LED-verlichting en douchekoppen met instelbaar licht. Vaak komt er bij de douchekop zelfs geen elektriciteit meer kijken: daar zorgt de waterstroom voor energie.

Senioren sanitair

Een interessante groeimarkt is het `levensloopbestendige sanitair`. Mensen willen niet naar een verzorgingstehuis en blijven zo lang mogelijk thuis wonen. Dan kan er behoefte ontstaan aan wat extra`s in de badkamer, zonder dat het er meteen uitziet als medisch hulpmiddel. Verschillende fabrikanten spelen daarop in, met ergonomische en veilige kranen, uiteraard met designuitstraling. Ook zien we steeds mooiere inloopbaden.

Verkoop online

De consument oriënteert zich via internet, om inspiratie op te doen en om prijzen te vergelijken met producten uit een showroom. In de webshops koopt men met name kleine artikelen die zelf gemakkelijk te installeren zijn. Kevin Govers van Sanitairwinkel.nl: “We merken dat consumenten vooral accessoires kopen voor de badkamer. Deze zijn niet duur en kunnen in een badkamer echt verschil maken. Daarnaast verkopen we veel inloopdouches met regendouche, wandtoiletten en RVS-kranen.”

Steeds veeleisender

Govers vindt de klanten veeleisender dan vroeger: “De klant wil duidelijkheid van de verkopende partij. Zaken als concrete levertijden zijn harde eisen. We merken dat aan onze klantcontactmomenten en spelen daar steeds meer op in.”

 

Gerelateerde artikelen