Van analoge meters naar energiemanagement

Installatie
11 april 2024 | 5 minuten leestijd
Geschreven door: Sander van der Meijs

Controlin lanceert SKD flow, een systeem waarmee alle energiestromen in gebouwen worden gemeten en gemonitord in een dashboard. Sinds kort kunnen apparaten zelfs automatisch worden aangestuurd op basis van de data. Maar hoe komt het bedrijf dat zijn oorsprong vindt in analoge meters en het powermanagement van grote noodgeneratoren in datacenters en ziekenhuizen bij het uitbrengen van een fijngevoelig systeem voor energiemanagement, waarmee op termijn het licht, de rolluiken en het klimaat in een gebouw kan worden aangestuurd en dat uitgroeit tot een compleet systeem voor gebouwautomatisering? Eigenlijk is dat heel logisch gegroeid, zegt Andy van Maaren, marketing manager van Controlin.

Controlin is begonnen als leverancier van analoge meters voor ruige omgevingen, zoals de scheepvaart. Er zit nog steeds een medewerker in het pand die deze meters modificeert. ‘Het zijn meters voor stroom, KW, Voltage, frequentie en dergelijke. Per eenheid heb je een aparte meter. In de omgevingen waar ze worden gebruikt is het belangrijk dat je in één oogopslag kunt zien wat er aan de hand is, zonder dat je erover hoeft na te denken. Dan zijn analoge meters beter dan digitale.’

Analoge meters

De meter, of sensor is dus de oorsprong van Controlin, en het gegeven dat meten weten is, en dat je van daaruit de juiste actie kunt ondernemen zit diep in het bedrijf verankerd. Daarmee heeft het ondertussen andere markten betreden. De volgende stap was het aansturen van grote noodaggregaten voor bijvoorbeeld datacenters en ziekenhuizen. Ook in die omgeving is het belangrijk dat informatie direct wordt omgezet in een tal van acties. Valt de stroom uit, dan moet het noodaggregaat direct worden opgestart.

Dat lijkt simpel, maar dat valt tegen. ‘Daarna moet je de stroom slim gaan distribueren, en dat moet allemaal automatisch gaan’, vertelt Van Maaren. ‘Allereerst moet er bijvoorbeeld elektriciteit naar preferente afdelingen, zoals de operatiekamers en de couveuses. Want daar staan levens op het spel. De wachtkamers kunnen nog wel even wachten. Dat is een manier van denken die helemaal in ons DNA zit en die we ook in SKD flow hebben gelegd.’

Monitoring van energie

Ook bij SKD flow gaat het om het omzetten van de data uit sensoren naar informatie en uiteindelijk naar automatische acties. Alleen gaat het hierbij om het verzamelen van informatie over energiestromen van gebouwen. De eerste stap daarbij is nog altijd de sensoren uit SKD flow gateway, de oplossing in het kader van ‘meten is weten’. Er worden meters geplaatst die gegevens verzamelen over bijvoorbeeld de opgewekte energie van de zonnepanelen en het energieverbruik van de verschillende installaties. De informatie uit die data is simpel lokaal uit te lezen, of te exporteren naar een .CSV-file.

Dashboard

Wil je de energiestromen actief gaan monitoren, dan is het handig als de gegevens in een dashboard worden gepresenteerd. Je kunt dan makkelijk opschalen naar SKD flow monitoring. Alle meters worden daarmee in een plattegrond weergegeven. Hiermee kun je als bedrijf bijvoorbeeld ook simpel aantonen dat het totale energieverbruik afneemt. Maar je kunt ook zien waar er hoeveel energie wordt verbruikt en je kunt het energieverbruik in de toekomst voorspellen, zodat je daar actie op kunt ondernemen.

Natuurlijk moest Controlin dan wel zorgen voor een goede applicatie waarmee de informatie makkelijk te benaderen is. De software die Controlin hiervoor gebruikt hebben ze zelf ontwikkeld. ‘We dachten eerst dat we het met de huidige productportfolio konden doen, die we gebruiken voor de generatoren’, vertelt ontwikkelaar Chris. ‘Maar die was niet makkelijk in het gebruik, dus we zijn de software zelf gaan schrijven. Dan kun je het ook structureren hoe je wilt.’

Heel belangrijk daarbij is dat ze kozen voor een communicatieprotocol dat heel breed en open is en dat ze zich niet beperkten tot dat ene protocol. Alle meters en sensoren van alle fabrikanten moeten met het systeem kunnen samenwerken, zodat alle informatie van het gebouw op één plek kan samenkomen.

Partner in energiemanagement en gebouwautomatisering

Doordat Controlin het systeem helemaal zelf maakte, kunnen ze het inrichten zoals ze het zelf willen. Zo is de flexibiliteit gegarandeerd om zelf functionaliteit toe te voegen als klanten daar om vragen. Luisteren naar klanten staat sowieso hoog in het vaandel, zegt Van Maaren. ‘We willen niet zozeer een leverancier zijn, maar een samenwerkingspartner voor energiemanagement en gebouwautomatisering.’

Vandaar dat onlangs de derde stap van het systeem is geïntroduceerd. Vanuit SKD flow monitoring kun je nu makkelijk opschalen naar SKD flow automation, dat is gericht op het automatisch aansturen van en de controle op processen. Daarmee kun je bijvoorbeeld beginnen met loadbalancing en peakshaving. Iets wat bij de huidige stand van de energievoorziening zeker op het verlanglijstje van klanten zal staan.

Gerelateerde artikelen