Warmtepomp nog nooit zo populair

3 augustus 2015 | 1 minuut leestijd

Uit cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) blijkt dat er inmiddels meer dan 245.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd in Nederland. Ten opzichte van 2013 kwamen er in 2014 ruim 45.000 pompen bij. Het aantal warmtepompen in woningen is nagenoeg gelijk aan het aantal warmtepompen in de utiliteit, inclusief stallen en kassen.

Verschuiving naar buitenluchtwarmte

Uit de voorlopige cijfers van het CBS is verder op te maken dat de verschuiving van bodemwarmte naar buitenluchtwarmte verder doorzet. In 2014 werden er opnieuw veel meer warmtepompen op buitenluchtwarmte verkocht, dan warmtepompen die draaien op bodemwarmte. Naar verwachting zet de stijging van het aantal warmtepompen de komende jaren alleen maar meer toe.

Warmtepomp is milieuvriendelijk

Warmtepompen zetten op een milieuvriendelijke wijze de omgevingstemperatuur om in verwarming en warm water. Ze hebben een zeer hoog rendement en zijn bovendien onderhoudsvriendelijk. Een nadeel kan zijn dat een warmtepompinstallatie meer ruimte inneemt dan een CV-ketel. Wanneer een warmtepomp gebruik maakt van de buitenlucht, moet de consument bovendien rekening houden met het feit dat de buitenunit die hiervoor nodig is, geluid maakt. 

Gerelateerde artikelen