Wat levert een warmtepomp op?

3 januari 2014 | 2 minuten leestijd

Een warmtepompsysteem zonder monitoring wordt steeds minder vaak geaccepteerd. Techneco levert hiervoor een nieuwe warmtepomp. Een instrument voor de bewoner om zijn energieverbruik te beïnvloeden.

In de afgelopen decennia zijn vele warmtepompsystemen geïnstalleerd maar bij het leeuwendeel van deze systemen heeft de gebruiker geen of slechts marginaal inzicht in de prestatie ervan. Ook exploitanten en installateurs kunnen niet altijd eenvoudig zien hoe de installatie functioneert en presteert. Daarom lanceert Techneco een range warmtepompen die wel een optimaal inzicht moeten bieden in het presteren van het totale warmtepompsysteem. Deze Toros Vision warmtepomp is geschikt voor elke Nederlandse woning. Eén warmtepomp kan een benodigd vermogen tot 12 kW leveren. Ook geschikt voor verschillende bronsystemen; van individuele en collectieve gesloten bodemwarmtewisselaars tot een collectief grondwatersysteem.

De standaard boilermaten zijn 150, 210 en 300 liter, waarbij de 150 liter vooral geschikt is voor kleine, projectmatige woningen terwijl de 300 liter vooral in grote woningen en/of met ondersteuning van zonne-energie wordt toegepast. Met compacte behuizing, modulaire opbouw en relatief lage geluidsdruk van 29 dBA. De bediening loopt via een touch screen om te bedienen en monitoren.

Ook mogelijk in combinatie met een zonneboiler. De zonnewarmte kan naar het boilervat stromen, maar ook direct naar de verdamperzijde. De regeling bepaalt of de beschikbare energie voor tapwater, verwarming of regeneratie van de bron wordt gebruikt. De gebruiker kan zelf aangeven of hij in de zomer de voorkeur geeft aan regeneratie of koeling. In de winter, als de warmte uit de zonnecollector vaak niet hoger is dan 30ºC, gaat deze energie in de regel direct naar de bron. De jaar-COP (SCOP) voor tapwaterproductie en verwarming maakt daardoor een grote sprong. De bijdrage van de zon is ook in de monitoring terug te vinden.

Gerelateerde artikelen