Water- en energiezuinig douchen onder een 30 liter regendouche?

24 maart 2014 | 3 minuten leestijd

Het klinkt eenvoudig: douchen zonder schuldgevoel. En de gekozen naam ervoor is: upcycle douchesysteem. De Victoria Waterfall kan een ervaring geven 30 liter/minuut, en dat terwijl er tien keer lager water- en energieverbruik is dan een spaardouche. Een doucheminnend gezin met kinderen (sporten, uitgaan) kan per jaar gemiddeld € 600,- besparen.

Daarnaast vinden wij het bijzonder dat het water schoner wordt dan kraanwater. Hoe kan dat?

  1. Er zijn twee volledig gescheiden douchesystemen in één cabine: een spaardouche met een eigen afvoer en daarboven upcycle douchesystemen (waterval, regendouche, massagejets) ook met een eigen afvoer. Een eindgebruiker kan daarmee kort wassen met een kleine spaardouche en als het zeepwater is weggespoeld de spaardouche-afvoer sluiten. Daarna vult het bovenliggend reservoir zich in een paar seconden met schoon warm water een 30 liter waterval.
  2. Voordat elke cyclus start gaat al het water door een microfilter en wordt het – net als gewoon kraanwater – 100% gedesinfecteerd met Ultra Violetlicht reiniging. Het upcycle systeem reinigt het water 10 keer per minuut, dat is vaker en intensiever dan kraanwater.
  3. Het waterreservoir ligt boven het hermetisch afgesloten doucheputje en is direct in het zicht. Daardoor zie je in één oogopslag of het schoon is.
  4. Na gebruik spoelt het hele systeem compleet leeg van douchekop tot en met pomp en alle leidingen, er blijft geen druppel achter. 

Douche + CV = Integrale kosten . Met 10 maal lager watergebruik van upcycle douchen kan de CV-installatie de helft kleiner, want de klassieke douche bepaalt voor 50% het piekvermogen van de installatie. Een kleinere en efficiënte CV-installatie is niet alleen in aanschaf, maar ook in verbruik veel goedkoper want 0,5 liter per minuut belast de CV ketel marginaal.

Eenvoudig, waarom was het er dan nog niet? 

Achteraf is alles simpel, maar de uitvinding van een zichtbaar en klein waterreservoir geschakeld aan de douchevloer boven de afvoer is een nieuw patent en het vullen van het reservoir via de pomp is een patent. Het maakt het mogelijk de pomp boven het reservoir te plaatsen (achter de douchewand), het reservoir klein te maken en de instap zeer laag en het systeem volledig te lozen na gebruik.

Waarom wordt het verbruik relatief goedkoper naarmate je langer doucht?

Omdat je start met 3 liter water en je per minuut slechts 0,5 liter verbruikt voor het warmhouden van systeem. Zo verbruik je dus 8 liter/10 minuten. Ideaal voor de doucheliefhebber.

Is de cabine duurder dan gewone douchecabines?

Op het eerste gezicht lijkt het zo, maar bij prijsvergelijking op drie niveau`s – integrale prijsvergelijking, verbruikvergelijking en kwaliteitsvergelijking – is de upcycle Victoria Waterfall goedkoper. Als men de CV-installatie niet meerekent spaart men via de gebruikskosten het aanschafverschil eruit tussen drie a vijf jaar.

Gerelateerde artikelen