De specifieke eigenschappen van zink geven gebouwen een ambachtelijke, robuuste en strakke uitstraling. Zink is onderhoudsvriendelijk, omdat er in de loop van de tijd vanzelf een natuurlijke beschermlaag op komt te liggen. Het is bovendien een ecologische, natuurlijke grondstof die voor 95% geschikt is voor hergebruik. Vroeger werd zink standaard gebruikt, tot er goedkopere en sneller monteerbare materialen zoals pvc en epdm op de markt kwamen.

Bij oude woningen is zink nog altijd gangbaar, maar ook in nieuwbouw is het mooi materiaal dat voor een industriële en degelijke look zorgt. Het is een kwalitatief hoogwaardig metaal met een lange levensduur die een uitstekende bescherming tegen wind en weer biedt. Die levensduur hangt trouwens wel nauw samen met de montage. Als er problemen met zink zijn, is de kwaliteit van het materiaal meestal niet de oorzaak, maar ligt het aan de uitvoering van het werk. 

Aandachtspunten 

Zinkwerk moet zorgvuldig gemaakt worden. Dat begint bij het inmeten en de precieze maatvoering zodat de plaatsing passend is. Daarna komt het soldeerwerk. De naad moet van goede kwaliteit zijn, met extra aandacht voor de hoekdetails. De aansluiting en ophanging van de hemelwaterafvoer is van belang, net als de aansluiting tussen goot en dakbeschot, en de aansluiting op bestaande dakgoten van aangrenzende woningen. Als goten een houten betimmering hebben, is het zaak om een goede ventilatie tussen het hout en de zinken goot aan te brengen. Verder zijn expansie-stukken nodig om het uitzetten en krimpen van de goot op te vangen. 

Goten in soorten en maten

Zinken dakgoten kunnen rond (mastgoot) of vierkant zijn (bakgoot), bevestigd in beugels. Een houten betimmering om een zinken bak- of standaardgoot komt ook veel voor. Voor het maken van zo`n goot worden meestal 3-meter stukken zink op maat aangebracht. Voor het afwerken zijn afhankelijk van de situatie hoeken, kralen, waterkeringen, steekpijpjes, eindschotjes et cetera nodig, en dat is allemaal in zink uit te voeren. Net als zinken regenpijpen met wrongen ter afwerking van een hemelwaterafvoer. 

Op het dak

Met zink is het mogelijk om een opvallende en bijzondere dakbedekking te maken. Ook dit vereist vakwerk. Een zogenaamd roevendak loopt schuin af en bestaat uit zinken platen. Die worden op een houten latwerk aangebracht. Zo`n dak kan verschillende vormen hebben, want zink kan worden geïntegreerd in zo`n beetje elke bouwstijl. Een roevensysteem kan worden toegepast op daken met een helling van minimaal 3 graden, maar het is beter als de helling 7 graden of meer is. Gevels zijn ook geschikt voor de bevestiging van een roevensysteem. Roevendaken lopen in vorm uiteen, maar kunnen ook qua kleur van elkaar verschillen. Een dak met zwart- of grijstinten is gangbaar, maar ook andere kleuren zoals groen, bruin, rood of blauw zijn in opkomst. Een zinken dak is uitstekend te isoleren en kan tegenwoordig zelfs worden voorzien van zonnepanelen. Daarmee is het een echte best-of-both-worlds oplossing. Het is klassiek qua uitstraling en in het kader van duurzaamheid helemaal van deze tijd. Al met al zeer de moeite waard om bij klanten onder de aandacht te brengen.