Zo meet je de impact van groene gevels op biodiversiteit

Bouw
7 juni 2023 | 2 minuten leestijd

De DNA InsectScan voor groene gevels is een nieuwe onderzoeksmethode om de effectiviteit van groene gevels op biodiversiteit te meten. Het gaat vooral om het detecteren en identificeren van insectensoorten.

De methode wordt geïntroduceerd door Mobilane in samenwerking met SGS Search. Op basis van E-DNA geeft de DNA InsectScan inzicht in de biodiversiteit via de identificatie van insectensoorten. Zo kan de toegevoegde waarde van groene gevels en daken op biodiversiteit worden uitgedrukt in data. 

Beide bedrijven zeggen dat het vergroenen van steden voor hen een belangrijke missie is, en het stimuleren van de biodiversiteit is daar weer een belangrijk onderdeel van. ‘Met deze samenwerking dragen we samen nog meer bij aan een groene toekomst voor de volgende generaties,’ zegt Alexander Ilsink, CEO van Mobilane dan ook.

De DNA InsectScan

Door monsters van bladeren, takken en bloemen van de groene gevel te nemen, en deze vervolgens te analyseren in het laboratorium worden er vaak honderden insecten gedetecteerd. Dit biedt inzicht in de aanwezigheid en verspreiding van insectensoorten op de algehele biodiversiteit.

Met deze methode is het bemonsteren allereerst heel eenvoudig. En met de kennis die wordt opgedaan wordt het succes bepaald van de herstelacties ten behoeve van de biodiversiteit in stedelijke omgevingen en de impact daarvan op op de natuur. Zo kan dus worden gemeten in hoeverre een groene gevel de ecosystemen in de buurt ondersteunt. De scan is te gebruiken als onderdeel van de ESG-rapportage

Essentieel

Insectenpopulaties dalen in een alarmerend tempo. Verschillende studies melden een verlies in insecten biomassa van 70 tot 80% in Europa in de laatste 3 decennia. De situatie is zeer kritiek omdat insecten essentieel zijn voor het functioneren van ecosystemen. Insecten bestuiven bloemen en verspreiden zaden en zorgen zo mede voor de voortplanting van planten. Meer dan 70% van onze landbouw is hiervan afhankelijk en het verlies van insecten zou desastreus zijn voor onze voedselvoorziening. Daarnaast zijn insecten een voedselbron voor andere dieren, zoals vogels, vissen en amfibieën en ruimen ze veel afval op.

Gerelateerde artikelen