Zonne-energie opwekken met geluidsschermen

5 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Door de geluidsschermen in Nederland uit te rusten met zonnepanelen wordt die 1250 kilometer ‘loze’ oppervlakte ineens heel nuttig besteed. Op die manier wordt zo’n geluidsscherm ineens multifunctioneel: het houdt niet alleen het geluid van voorbijrazend verkeer tegen, maar wekt tegelijkertijd een hele hoop energie op. Twee vliegen in één klap dus. Klinkt positief allemaal, maar waarom worden deze zonne-energie opwekkende geluidsschermen dan niet op grote schaal toegepast in Nederland?

Zonnepanelen zijn kostbaar

Een groot nadeel van deze multifunctionele geluidsschermen is de prijs. Zonnepanelen zijn duur en willen we de geluidsschermen in Nederland voorzien van zonnepanelen, dan moeten we aardig diep in de buidel tasten. Ook zijn de panelen gevoelig voor vandalisme en diefstal en bestaat de kans dat ze gestolen of vernield worden. Tot slot kan de stroomopbrengst tegenvallen; de oriëntatie en hellingshoek van een geluidsscherm ten opzichte van de zon zijn niet altijd ideaal.

Goedkoop en eenvoudig alternatief

Ingenieursbureau ipv Delft komt samen met Holland Scherm en Pieters Bouwtechniek met een alternatief. Een belangrijk uitgangspunt voor de drie partijen s om de kosten te drukken. Dankzij het gebruik van standaardelementen, zoals stalen staanders, glazen panelen en een betonnen plint ontstaat een betaalbaar ontwerp. Een eenvoudige, maar doeltreffende stalen opbouw met zonnepanelen maakte het plaatje compleet.

Om vandalisme en diefstal zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de pv-panelen door middel van popnagels stevig verankerd in de staalplaat. Om te zorgen voor een zo hoog mogelijk rendement, worden de zonnepanelen onder een hoek van 30 graden geplaatst.

Wij zijn enthousiast over deze oplossing! Hoe denkt u over dit zonne-energie opwekkende geluidsscherm? Laat uw reactie hieronder achter.


Gerelateerde artikelen