Zonnepaneel versus zonneboiler

2 april 2015 | 3 minuten leestijd

Bij de keuze voor een zonnestroomsysteem spelen allerlei factoren een rol. Gezinssamenstelling, de hoeveelheid beschikbaar dakoppervlak, beschikbare ruimte binnenshuis (voor boilervat), nadruk op investering, terugverdientijd en CO2-uitstoot zijn allemaal van invloed.

Taak voor installateurs

Aan de installateur de taak om goed door te vragen en te adviseren, want in situatie A zijn zonnepanelen misschien de beste keuze, terwijl situatie B om een zonneboiler vraagt. In de loop van de jaren zijn zowel zonnepanelen als zonneboilers steeds goedkoper geworden. Zo liet de Vereniging Eigen Huis een proefopstelling van zonnepanelen op haar eigen dak installeren. De set van zes panelen die de vereniging in februari 2012 liet plaatsen, kostte toen 4.150 euro. Drie jaar later ging een vergelijkbare set het dak op voor 2.425 euro. Ook zonneboilers zijn goedkoper geworden. Als die prijsdaling doorzet – en aan de andere kant wordt het rendement juist steeds hoger – zullen zonnestroomsystemen in het algemeen meer verkocht worden. 

Systemen optimaliseren

De overheid heeft een grootschalige uitrol van zonnestroom in gang gezet. In 2050 moeten de meeste gebouwen met zon-PV zijn uitgerust. Dat kunnen zonnepanelen, een zonneboiler of een gecombineerd systeem zijn. In de branche zijn allerlei initiatieven gaande om de systemen te optimaliseren.
We noemden het zonnestroomlab van de Vereniging Eigen Huis al. Ook het wiskundegebouw van Universiteit van Utrecht is bedekt met zonnepanelen van verschillende fabrikanten en materialen. Afhankelijk van het gebruikte materiaal (o.a. type zonnecel) en de techniek werken ze allemaal optimaal bij andere weersomstandigheden. Onderzoekers gaan na bij verschillende weertypen welk soort zonnecel de hoogste energieopbrengst geeft. 

Nieuwe ontwikkelingen

Om de uitrol te bevorderen, werd een paar jaar geleden het Innovatieprogramma Zonnestroom opgezet. Een van de inzendingen/oplossingen was het gebruik van een parallelle systeemarchitectuur bij zonnepanelen. Het voordeel daarvan is dat een minder goed werkend paneel (schaduw, vuil, storing, beschadiging) niet van invloed is op de rest.
Een interessante ontwikkeling op het gebied van zonneboilers is de integratie van collector en boilervat, wat een zeer compact type opleverde.
Op dit moment wordt nog maar 1 procent van alle stroom in Nederland met zonne-energie opgewekt. In 2012 en 2013 trokken subsidieregelingen veel consumenten over de streep. Het zou mooi zijn als de overheid binnenkort weer met een financiële prikkel komt. Dat zal de gehele zonne-energiebranche een flinke boost geven!

Foto: Renovatieproject in Nijkerk (met dank aan HRsolar)

Gerelateerde artikelen