Werken met BIM heeft veel voordelen. Een goede voorbereiding kost tijd, maar verdient zichzelf gemakkelijk terug. Zeven tips voor de aspirant BIM-modelleur. Wat is BIM en waar moet ik beginnen?
BIM staat voor Bouw Informatie Management of Building Information Modeling en is bedoeld om digitaal samen te werken in de gebouwde omgeving. Betrokken partijen zoals opdrachtgever, architect, adviseur, aannemer en installateur wisselen onderling informatie uit via open standaarden.
Lees ook: Alles over BIM.
Bij het realiseren van technisch ingewikkelde of grote projecten is dat een groot voordeel. De informatie is eenduidig en kan gebruikt worden om situaties te simuleren waardoor clashes snel opgespoord en verholpen kunnen worden. Dat verkort de ontwerp- en bouwtijden, zorgt voor minder ontwerp- en bouwfouten en brengt de faalkosten omlaag.
De BIM-modelleur houdt zich bezig met ontwerpen, berekeningen maken en 2D en 3D-tekeningen maken in de BIM-software.
Lees ook: Als BIM-modelleur help je faalkosten vermijden.
Er zijn meerdere BIM-softwarepakketten op de markt. Veel daarvan zijn middels een gratis proefversie uit te proberen. Zo is het mogelijk om te vergelijken en te oefenen voordat je een pakket gaat aanschaffen. De licentie voor BIM-software is doorgaans niet goedkoop en wordt per maand betaald.
Wie net begint met BIM zal wat tijd nodig hebben om ermee te leren werken en af te stemmen met collega’s en ketenpartners. Het is belangrijk om die tijd in te calculeren bij projecten en er rekening mee te houden in de totale planning van het werk. In de loop van de tijd zal het werken volgens de BIM-systematiek steeds vlotter en gemakkelijker gaan. Het is aan te raden om de start van BIM in een rustige periode van het jaar te laten plaatsvinden, voor zover dat mogelijk is.
Houd ogen en oren open: gaat er ergens een project van start dat geschikt is als proefproject voor BIM? Benader de verschillende betrokken collega’s en partners, stel criteria vast en maak afspraken.
BIM is een uitgebreid systeem. Het geeft rust en overzicht om de verschillende features stap voor stap te implementeren. Want van 2D-tekeningen naar 3D-ontwerpen is een behoorlijke overgang. Stap voor stap betekent een geleidelijk proces.
Starten met BIM-plattegronden is een opstap naar 3D. Er is wel 3D-informatie voor nodig, bijvoorbeeld van de niveaus in een model. Niveaus zijn van belang om muren en kolommen te kunnen plaatsen. Vloerelementen komen net als bij een 2D-ontwerp (in CAD) plat op een niveau terecht. Kies je hiervoor, vergeet dan niet om vanuit BIM de CAD-bestanden op te halen en te versturen naar samenwerkingspartners.
In de ‘oude wereld’ was het nodig om gegevens handmatig in tabellen in te voeren. Allerlei informatie, onder andere over maatvoering, locatie, materiaal en noem maar op, kunnen in BIM rechtstreeks aan het model worden ontleend en vervolgens in schema’s worden ondergebracht. Dat extraheren scheelt enorm veel tijd.
Je kunt zelf leren werken met BIM, maar een training helpt je snel(ler) op weg en leert je om de tools van het softwareprogramma goed te gebruiken. Modelleeroefeningen zijn altijd onderdeel van een training. Er zijn BIM-cursussen en -trainingen voor beginners en voor gevorderden, gericht op verschillende functies, software en toepassingen.
Jaarbeurs organiseert regelmatig een BIM Praktijkdag over BIM-implementatie.