Aanrader: combinatie zonnepanelen en groen dak

Marion de Graaff
06 juli 2023
3 min

De combinatie van zonnepanelen en een groen kon in de toekomst wel eens de standaard worden, want zo’n ‘dubbel­doeldak’ heeft veel voordelen, ook voor de zonnepanelen. Krijg je dus de vraag van een klant om zonnepanelen te komen installeren, noem dan deze vier voordelen van de combinatie met een groen dak eens!

Rendement stijgt

Een van de voordelen is dat het rendement van de PV-panelen omhoog gaat. De hoeveelheid opgewekt vermogen hangt af van de hoeveelheid zonlicht dat op het paneel schijnt. Maar ook de temperatuur van het paneel is van belang. Een gemiddeld zonnepaneel functioneert het beste tot een temperatuur van ongeveer 25 °C. Alles daarboven kan een rendementsverlies geven. Op een zomerse/tropische dag kan de temperatuur van een PV-paneel op een bitumen dak ruim boven de 50 °C uitkomen. Met een groen dak onder de panelen blijft de temperatuur van een paneel dicht bij de buitentemperatuur. De plantjes nemen vocht op, verdampen het weer en onttrekken zo warmte uit de lucht. Dit effect zorgt er in de zomer voor dat de temperatuur van de zonnepanelen op een groen dak beperkt blijft, wat het rendementsverlies verkleint (en de terugverdientijd verkort). Bij grote oppervlakken scheelt dit enorm.

Kans op microcracks daalt

Neveneffect van koelere panelen is dat de kans op microcracks afneemt. Bij grote temperatuurverschillen zetten de panelen steeds een beetje uit bij hitte terwijl ze krimpen als ze afkoelen. Die thermische spanning kan voor haarscheurtjes in de zonnepanelen zorgen en als dat er (te) veel zijn, neemt het rendement van de zonnepanelen af. Degradatie dus, en dat kan wel zo’n 10% uitmaken. Een groen dak houdt de temperatuur van de zonnepanelen redelijk constant. Minder grote schommelingen dus, en daardoor minder thermische spanning en minder kans op microcracks. Zonnepanelen op een groen dak hebben dus een beter rendement en gaan ook nog eens langer mee.

Brandveiligheid neemt toe

In kranten en vakbladen staan regelmatig berichten over de brandveiligheid van zonnepanelen. TNO heeft uitgebreid onderzoek gedaan en schat de kans op brand op 0,014%. Bij een opdak-systeem is het risico te verkleinen door het te combineren met een sedumdak. De vetplantjes houden vocht goed vast en branden dus slecht. Ook al is het lange tijd droog en warm, dan zit er relatief nog veel vocht in de blaadjes. Een groen dak werkt dus min of meer als een brandwerende deken op het dak.

Biodiversiteit en luchtkwaliteit worden beter

Ook heel belangrijk in deze tijd waarin insecten het zo moeilijk hebben: een combinatie van zonnepanelen met een groen dak waarop (vet)planten, grassen en kruiden groeien, vergroot de biodiversiteit. De afwisseling van zon en schaduw trekt meer insecten aan dan wanneer een

dak alleen maar in de zon ligt. Er ontstaat dus een fijne, afwisselende leefomgeving voor allerlei kleine vliegende en kruipende diertjes op het dak. Daarnaast filteren de plantjes fijnstof uit de lucht en zetten ze CO2 om in zuurstof. Tot slot buffert een sedumdak regenwater en voert dat langzaam en gefilterd af. Top voor het milieu dus!

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen