Via internet kunnen woningeigenaren eenvoudig een energielabel aanvragen. Het eerste kwartaal van 2015 werd dat massaal gedaan en inmiddels hebben 125.324 woningen een definitief energielabel ontvangen. Het aantal geregistreerde energielabels is daarmee verdrievoudigd ten opzichte van dezelfde periode in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO), die de invoering van het definitieve energielabel voor haar rekening neemt.
De waarde van een energielabel kan variëren van G tot A+++. De meeste geregistreerde woningen in het eerste kwartaal van 2015 – 36.349 om precies te zijn – ontvingen het label C; een mooie middenmoter qua energiezuinigheid. Behoorlijk wat huiseigenaren mogen hun woning daadwerkelijk energiezuinig noemen: 26.391 huizen kregen het label A en 23.535 woningen kregen het label B ‘opgeplakt’.
Het energielabel voor woningen is een van de maatregelen uit het Energieakkoord. Dit heeft het kabinet in 2013 gesloten met werkgevers, werknemers en milieuorganisaties om te zorgen voor een duurzame energievoorziening in Nederland en om bij te dragen aan de Europese klimaatdoelen voor 2020. Een energiezuinig label is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Daarnaast maakt een betere waarde van het energielabel een huis beter verkoopbaar.
Voor woningeigenaren is het dus zaak om het energielabel omhoog te krijgen. Voor installateurs levert dit bovendien kansen op. Als geen ander weten zij hoe huizenbezitters hun woning energiezuiniger kunnen maken. Denk alleen maar aan het aanbrengen van betere isolatie, het glas te vervangen, een nieuwe cv-ketel te installeren en het plaatsen van zonnepanelen. En wie mag na het geven van advies de klus vervolgens op zich nemen? Juist, u! Werk aan de winkel dus.