Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd loont het steeds meer om zelf opgewekte energie lokaal op te slaan of er een elektrische auto mee op te laden. Solarwatt, de Duitse fabrikant van complete zonne-energiesystemen, biedt verschillende oplossingen voor deze zogenoemde sectorkoppeling. Niet voor niets werkt het bedrijf nauw samen met bijvoorbeeld BMW.
Solarwatt GmbH ontwikkelt en produceert al 30 jaar hoogwaardige zonne-energiesystemen in Europa. In 30 jaar tijd is de greentech startup uit Dresden uitgegroeid tot een internationale onderneming met ruim 800 medewerkers in Europa. Solarwatt Managing Director Detlef Neuhaus is trots op die prestatie: “Wij hebben ons op fotovoltaïsch gebied ontwikkeld tot een van de marktleiders van Europa.”
Bij de oprichting door Dr. Frank Schneider en Lothar Schlegel in 1993 was Solarwatt al sterk innovatief. Zo gebruikte het bedrijf zelf ontwikkelde stringers voor de – toen nog handmatige – productie van zonnepanelen en bracht in 1998 al de eerste glas-glasmodule op de markt. Vanwege hun veel langere levensduur produceert Solarwatt in Duitsland nog uitsluitend glas-glas zonnepanelen. “Deze panelen zijn bepalend geweest voor Solarwatt en hebben een nieuwe standaard gezet voor de woningbouw”, zegt Neuhaus. Sindsdien richt het bedrijf zich op de ontwikkeling, productie en verkoop van hoogwaardige fotovoltaïsche systemen voor particulier en commercieel gebruik.
Vanaf 2010 vond Solarwatt zichzelf opnieuw uit door zich naast fotovoltaïsche systemen ook op sectorkoppeling in de zonne-energiesector te gaan richten. Het bedrijf besloot zich van de massaproducenten uit Azië te onderscheiden door een totaaloplossing te bieden die duurzame opwekking, energiemanagement en energie-opslag combineert.
Die sectorontwikkeling komt onder andere tot uitdrukking in de samenwerking met BMW Group, sinds 2013, om elektrische auto’s met zonne-energie op te laden. Ook de recente (2022) samenwerking met Stiebel Eltron, producent van duurzame warmte-oplossingen, past in de strategie van op zonne-energie gebaseerde sectorontwikkeling.
Het hart van die sectorontwikkeling is de Energy Manager, die Solarwatt in 2013 lanceerde. Deze intelligente besturing zorgt voor een optimale verdeling van de opgewekte energie in een gebouw. De nieuwste release regelt zowel het zonne-energiesysteem met batterijopslag, een warmtepomp als het laden van elektrische auto’s.
Met deze sectorontwikkeling stelt Solarwatt particulieren en bedrijven in staat om zichzelf op efficiënte wijze in één samenhangend systeem te voorzien van zonne-energie (PV-panelen), duurzame warmte (warmtepompen) en elektromobiliteit (elektrische auto’s). Neuhaus: “Hiermee worden ze grotendeels zelfvoorzienend en kunnen ze hun CO2-uitstoot met 80 procent terugdringen. Sectorkoppeling is een echte groeimarkt omdat onze afnemers en klanten minder afhankelijk willen zijn van producenten op andere continenten en meer vertrouwen in lokale producten hebben. Onze installatiepartners, onze klanten en wij zelf zullen op lange termijn van deze sectorontwikkeling profiteren.”
In 2015 presenteerde Solarwatt het eerste volledig modulaire batterijsysteem: MyReserve. “Dit was absoluut een game-changer in de markt voor batterij-opslag”, aldus Neuhaus. Ook de Battery Flex thuisbatterij, die Solarwatt in samenwerking met BMW Group ontwikkelde en in 2021 op de markt bracht, heeft dit modulair ontwerp. De Battery Flex is compatibel met de meeste bestaande PV-systemen en verdient zich steeds sneller terug nu de salderingsregeling wordt afgebouwd.