Duidelijkheid over CE-markering bij vervanging armaturen naar LED

Verlichting
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
13 juni 2024
2 min

In een handig white paper maakt de Centrale Vereniging van de Elektrotechnische en Elektronische Industrie (ZVEI-Duitsland) duidelijk in welke gevallen de bestaande CE-markering van toepassing kan blijven en een nieuwe CE-conformiteitsverklaring niet nodig is wanneer traditionele armaturen worden gemoderniseerd naar LED-technologie. Voor installateurs betekent dit een grotere planningszekerheid bij het gebruik van LED buizen.

Wanneer is een nieuwe conformiteitsverklaring vereist bij het ombouwen van een bestaande armatuur met oude verlichtingstechnologie naar LED-technologie – en wanneer niet? Tot nu toe zijn er verschillende standpunten ingenomen als antwoord op deze vraag, wat tot onzekerheid op de markt heeft geleid. ZVEI verschaft nu duidelijkheid met haar onlangs gepubliceerde white paper.

De basis is de Blauwe Gids van de Europese Unie (2022) en zijn definitie van “significante wijzigingen van producten”, volgens welke een CE-markering van een product geldig blijft als er geen significante of risicovolle wijzigingen zijn aangebracht in de prestaties, toepassing of constructie ervan. Dit betekent dat een installateur niet noodzakelijkerwijs een fabrikant wordt wanneer men armaturen voorziet van LED-buizen, inclusief herbedrading, en geen nieuwe CE-verklaring hoeft af te geven.

Dit geeft installateurs vier opties om traditionele fluorescentiearmaturen te moderniseren tot efficiënte, duurzame LED-verlichting:

1.     LED lampen voor retrofit

2.     LED lampen voor ombouw

3.     LED upgrade kits

4.     Nieuwe LED armaturen

De keuze voor een van deze oplossingen hangt af van verschillende factoren, zoals de geschiktheid van de bestaande verlichting en de risicobeoordeling. Vooral de aanpassing of omschakeling naar LED-buizen blijkt kosteneffectief en milieuvriendelijk omdat bestaande armaturen opnieuw kunnen worden hergebruikt en extra elektrisch afval wordt vermeden.

Afval- en onderhoudskosten

De langere levensduur van LED-lichtbronnen in vergelijking met conventionele lampen vermindert ook de afval- en onderhoudskosten. Bovendien leidt het lagere energieverbruik van LED-lichtbronnen tot een vermindering van de CO2-uitstoot en helpt zo de klimaatverandering tegen te gaan.

LEDVANCE ondersteunt nadrukkelijk het standpunt van ZVEI en biedt een verscheidenheid aan veilige, efficiënte en EU-conforme LED-oplossingen voor het overschakelen van conventionele armaturen naar LED-technologie. Bijvoorbeeld de meest energie-efficiënte
LED buizen met 210 lm/W (EEL-A) die tot 72% energie besparen in vergelijking met conventionele fluorescentielampen. Of het LED TUBE EXTERNAL-systeem bestaande uit een LED-buis en een aparte externe driver, dat perfect is voor DALI-2 gestuurde toepassingen of in combinatie met noodverlichting.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs

Gerelateerde artikelen