Met een thuisbatterij gebruik je meer eigen energie

Zonnepanelen leggen
Kees Krick
05 oktober 2023
3 min

Met zonnepanelen halen mensen een prachtige energiebron in huis. Alleen schijnt de zon vaak net niet op de momenten dat ze het meeste behoefte hebben aan stroom. Met een thuisbatterij slaan ze het stroomoverschot dan eenvoudig op, zodat ze het op het gewenste moment alsnog zelf kunnen gebruiken.

Het stroomnet zit overal tjokvol, en tegelijkertijd komen er overal nog steeds zonnepanelen bij. Onder andere daarom komt er mogelijk een einde aan de salderingsregeling en bij sommige energiemaatschappijen moeten mensen zelfs gaan betalen voor het terugleveren van stroom. Tegelijk zitten mensen juist op andere momenten om stroom verlegen dan wanneer de zon vrolijk op het dak staat te branden. Want zelfs al heb je met het zonnigste zomerweer te maken, ’s avonds en al helemaal ‘s nachts kijken al die zonnepanelen werkeloos toe, terwijl juist dan de behoefte aan stroom groot kan zijn. Daardoor gebruiken mensen vaak maar een fractie van de eigen gratis stroom. 

Wat in het vat zit

Juist dankzij de salderingsregeling is dit nooit een probleem geweest, omdat mensen de gratis opgewekte stroom aan het energienet leveren en daar nog aan verdienen ook. Maar omdat iedereen met hetzelfde probleem zit en dus op hetzelfde moment de stroomoverschotten probeert door te sluizen,  dreigen de energienetwerken plaatselijk overbelast te raken. Leveranciers brengen daarom steeds vaker kosten in rekening en daarnaast staat de salderingsregeling ook nog eens op de tocht. Zo vliegt het rendement van die kostbare zonnepanelen omlaag.

Gelukkig bestaat er een slimme oplossing. Want alle stroom die je opwekt en niet meteen nodig hebt, kun je natuurlijk ook zelf opslaan voor later gebruik. Dat kan door een thuisbatterij of thuisaccu te installeren. De opbrengst van de zonnepanelen die niet direct verbruikt wordt in een woning of bedrijf wordt hier tijdelijk in opgeslagen. Zodra de batterijen vol zijn kan de resterende zonnestroom alsnog aan het netwerk worden doorgegeven.

Pieken en dalen

Op deze manier is het verbruik van de eigen energie te verhogen tot vaak wel zestig tot tachtig procent. Dat terwijl je zonder batterij doorgaans blijft steken op dertig tot vijftig procent. Dat scheelt nogal! Weer een andere toepassing de thuisbatterij via het energienet wordt opgeladen op momenten dat de stroomkosten laag zijn. Daardoor kunnen gebruikers deze goedkopere stroom gebruiken op momenten dat de vraag naar stroom en dus de stroomprijs de hoogte in schiet. Dit is ook ideaal als mensen geen zonnepanelen hebben, of als het weer tegenzit, of in het najaar en de winter. Let wel op deze methode is alleen zinvol bij huishoudens met een dynamisch energiecontract, omdat er gebruik wordt gemaakt van de dalen (lage inkoopprijs) en de pieken (eigen verbruik).

Zakelijk gebruik

Bedrijfsmatig gezien zou je een batterij ook kunnen inzetten om piekbelastingen op te vangen en tegelijkertijd storingen of overbelasting van het energienetwerk te voorkomen. Want vaak zijn er alleen korte stroompieken en is de basisbelasting binnen een bedrijf flink lager. Denk aan apparatuur die op specifieke momenten draait of dan extra zwaar belast wordt. Ook deze batterijen kunnen via hernieuwbare energie, het stroomnet, of zelfs door een generator gevoed worden.

Minimale afhankelijkheid

Een thuisbatterij is niet goedkoop en er bestaan momenteel geen subsidies voor. Dat verandert waarschijnlijk zodra de salderingsregeling definitief wordt uitgefaseerd, waar op dit moment overigens nog geen definitief besluit over is genomen. Het is wel een ideale manier om zo min  mogelijk afhankelijk te zijn van stroomleveranciers.

Mocht de terugverdientijd van belang zijn, dan kan een berekening gemaakt worden aan de hand van het historische of verwachte jaarverbruik, de opbrengst van de zonnepanelen of prognose bij een dynamisch contract, en uiteraard de aanschaf- en installatiekosten van de thuisbatterij.

Capaciteit

Dimensioneren van thuisbatterijen is overigens cruciaal. Want is de capaciteit te laag, dan zitten ze zo vol en heb je er amper profijt van. Bij een te hoge capaciteit krijg je ze overdag niet volledig opgeladen en waren de aanschafkosten dus onnodig hoog. Kijk hierbij niet alleen naar het huidige energieverbruik maar ook naar de toekomst.

Handig hierbij is dat er modulaire thuisbatterijen bestaan, waardoor je de opslagcapaciteit in de toekomst altijd nog eenvoudig kunt uitbreiden. Helaas kun je hiermee niet in de zomer een stroomvoorraad aanleggen om de winterperiode te overbruggen.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen