Omdat Ecoslim van Prysmian Group ‘significant duurzamer is dan conventionele systemen’ is het volgens onderzoeksinstituut NIBE ‘het beste kabelsysteem voor glasvezelnetwerken’. Dat zeggen LCA-studies en milieuproductverklaringen (EPD’s) van onafhankelijke instanties.
Feitelijk begon de toepassing van Ecoslim met de succesvolle pilot van KPN, in 2020, voor 11.000 aansluitingen. Sindsdien heeft het bedrijf samen met Open Dutch Fiber (ODF) al meer dan 400.000 huizen aangesloten. Ook in Scandinavië groeit de belangstelling voor het Ecoslim kabelsysteem. Andere regio’s en landen zullen snel volgen, verwacht Prysmian Group.
Dat Ecoslim een veelbelovend concept was, wisten de ontwikkelaars wel. Maar om de toepassing ervan te kunnen versnellen, liet Prysmian Group de milieuprestaties van het nieuwe kabelsysteem door een onafhankelijke partij inventariseren en verifiëren. Adviesbureau NIBE kreeg opdracht om de hele levenscyclus van Ecoslim op milieuprestaties te beoordelen met behulp van Life Cycle Analyses (LCA’s). De opzienbarende uitkomsten van deze LCA’s zal zij binnenkort wetenschappelijk onderbouwen en vastleggen in een Environmental Product Declaration (EPD).
Steeds meer klanten vragen om zo’n EPD. Een EPD bevat transparante en neutrale informatie over de aspecten waarop een product, op basis van de LCA, qua milieu-impact goed en minder goed presteert. De onderbouwing gebeurt volgens een gestandaardiseerde Europese methodiek (conform ISO 14025 en EN 15804). Dat maakt EPD’s tot betrouwbare en internationaal erkende tools voor wie de milieuprestaties van producten of systemen wil vergelijken. Prysmian Group liet EPD’s opstellen van haar bestaande glasvezelcomponenten én van de nu toegepaste Ecoslim varianten. Na verificatie door een externe partij worden de EPD’s in twee databases gepubliceerd: de Nationale Milieu Database (NMD) en DNGB-Navigator.
Ecoslim is een van de eerste optische netwerkcomponenten met een EPD. Het opstellen van een EPD gebeurt volgens gestandaardiseerde rekenregels of Product Category Rules (PCR). Die garanderen dat elke EPD binnen een bepaalde productcategorie dezelfde soort informatie bevat. Zulke rekenregels bestaan er nog niet voor (glasvezel)bekabeling. Maar branchevereniging NLconnect, waar Prysmian Group lid van is, is bezig om die sectorbrede rekenregels voor Nederland op te stellen.
Het Ecoslim systeem omvat nieuwe glasvezelkabels (Sirocco High Density en Sirocco Extreme tot maximaal 192 glasvezels) en nieuwe buisbundels (Easenet met 2, 3, 5 of 7 gebundelde buizen). De Ecoslim buizen hebben een 30 procent kleinere diameter dan conventionele buizen. Hiermee maakt Prysmian Group de aanleg van glasvezelnetwerken duurzamer en efficiënter waarbij meer vezels binnen de beschikbare ruimte kunnen worden geïnstalleerd.
De milieuvoordelen van Ecoslim zittenmet name in de gereduceerde hoeveelheid verwerkte grondstoffen.Prysmian Group gebruikt voor de productie van de nieuwe kabels en buizen 50 procent minder grondstoffen (plastic respectievelijk PE) dan voor conventionele bekabeling. Naast deze significante directe besparing is er een indirect milieuvoordeel doordat Prysmian Group de buizen merendeels vervaardigd van hoogwaardig gerecycled PE (HDPE) en kleiner verpakt. Deze besparingen leiden tot minder afval en snijverliezen en resulteren voor glasvezelnetwerken in een enorme besparing van CO2-uitstoot die tot wel 60 procent kan oplopen.
De efficiëntievoordelen zitten vooral in de logistiek en installatie. Door de kleinere diameters passen er veel grotere lengtes op een haspel en kunnen transport, opslag en verpakking sterk worden gereduceerd. Hiermee bereikt Prysmian Group een extra vermindering van CO2-uitstoot. Verder kan de installateur met dezelfde capaciteit (mankracht, materieel) meer buizen en glasvezelkabels leggen waardoor er minder afval uit het installatieproces overblijft.
Ecoslim maakt een hoger glasvezelvolume per geuldoorsnede mogelijk. Met name bij centrales waar veel kabels samenkomen, zijn minder brede sleuven nodig. Hierdoor worden de aanleg en verdichting van glasvezelnetwerken in druk bevolkte en bekabelde gebieden eenvoudiger. Bovendien leidt minder graafwerk tot minder grondtransport waardoor de overlast voor de omgeving (wegopbrekingen) minimaal is.