Deze upgrade maakt een airco van je warmtepomp

warmtepomp
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
18 juni 2024
3 min

Het is mogelijk om te koelen met een warmtepomp. Toch is dat om allerlei redenen niet ideaal. De warmteafgiftesystemen zijn er niet op gemaakt en zeker in minder goed geïsoleerde bestaande bouw geeft het veel condens. Daardoor kan de warmtepomp niet op tegen een echte airco. Maar Quatt zegt daar een oplossing voor te hebben. Ze introduceren begin volgend jaar de Quatt Chill. Dat is een upgrade op de Quatt warmtepomp, die op bestaande leidingen wordt aangesloten en een ruimte net zo krachtig koelt als een airco. 

Naar eigen zeggen wilde Quatt al vanaf het begin een oplossing hebben voor het probleem dat je voor echt koelen een airco naast je warmtepomp moest zetten. Want koelen met een warmtepomp is altijd meer een paar graden verkoelen. Vooral in bestaande woningen loopt het koelen met een warmtepomp tegen praktische problemen aan. 

Radiatoren, vloerverwarming en fancoils

Zo krijg je met gewone radiatoren condensvorming en dus plassen in je kamer. Daarnaast zijn radiatoren gemaakt om warmte goed te verdelen, op basis van het gegeven dat warm water boven blijft en koud water wegzakt en kan worden afgevoerd. Dat werkt dus niet als je koud water in je radiatoren wilt houden, want dat zakt direct weg. Sowieso koelen radiatoren maar een schijntje van wat een airco kan.

Vloerverwarming is effectiever, maar nog steeds niet te vergelijken met een airco. Ook dit heeft te maken met de condensvorming, daardoor mag de vloer niet te koud worden. Vooral in bestaande woningen is dit een probleem omdat daar een constante aanvoer is van warme, relatief vochtige lucht. Als je dat vocht niet afvoert, dan wordt het misschien koeler in huis, maar ook vochtiger en dat geeft weer een onaangenaam binnenklimaat. 

Met bijvoorbeeld fancoils is de koeling veel effectiever. De ventilatoren zorgen voor een goede luchtstroming en dus voor goede afgifte. Wel moet de lucht nog steeds worden gedroogd, en dus is er naast de aanvoer en retourleidingen ook een condenswaterafvoer nodig. Dat toevoegen kan nog een kostbare klus zijn.

In nieuwbouwwoningen werkt het allemaal net wat beter, omdat ze beter zijn geïsoleerd, maar toch is de koeling met een warmtepomp ook daar slechts ‘verkoeling’ met een paar graden ten opzichte van de buitentemperatuur. En niet te vergelijken met een airco. 

De Quatt Chill

De oplossing van Quatt is een unit in je kamer die bij de radiator wordt aangesloten op de bestaande leiding. De warmte kan daardoor als lauwwarm water worden afgevoerd door de verwarmingsleidingen. Het apparaat werkt samen met de warmtepomp. Dat kan een hybride warmtepomp of een all-electric van Quatt. In het laatste geval kan met de warmte uit de kamer ook nog de warmtebatterij worden gevuld, zodat je die warmte ook kunt gebruiken om te douchen of af te wassen. 

De Chill kan daarnaast gebruikt worden om een ruimte heel snel te verwarmen. De Quatt Chill komt komend voorjaar beschikbaar.

Uitgelicht

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer
Sander van der Meijs
Sander van der Meijs

Gerelateerde artikelen