De markt van renovatie en onderhoud is volop in ontwikkeling. Enkele jaren geleden lag de nadruk in de woningmarkt nog vooral op uitbreiding van het woningbestand door nieuwbouw. Inmiddels is het accent verlegd naar het aanpassen of verbeteren van de bestaande woningvoorraad. Renoveren is en blijft natuurlijk dé manier om de levensduur van bestaande woningbouw te verlengen. Vandaag de dag kunnen we bij renovatie niet meer heen om de roep om milieuvriendelijkere, ‘groenere’ vormen van wonen. Duurzame, energiezuinige woningen die voldoen aan een hedendaags comfortniveau: dat is de vraag. Functioneel renoveren zal dan ook steeds belangrijker worden.
Functioneel renoveren houdt in dat grotendeels al bestaande technologie wordt ingepast in bestaande bouw, om zo de functionaliteit van de gebouwen naar een hoger plan te tillen. Denk hierbij aan het inpassen van (lucht)warmtepompen, zonnecollectoren en ICT-toepassingen. Bij renovatie kunnen ook de wensen van de gebruikers worden meegenomen. Zo is het voorstelbaar dat detectie- en registratiemogelijkheden in belang toenemen als de gebruikers aangeven hogere eisen te stellen aan veiligheid. Denk hier aan vormen van beschermd wonen voor senioren. Ook het inpassen van ‘zorg op afstand‘ ligt voor de hand. Als de huidige ontwikkelingen op het vlak van materiaalschaarste zich voortzetten, zal hergebruik van materialen steeds relevanter worden en komt de nadruk meer te liggen op hernieuwbare (bouw)materialen.
Het is duidelijk dat renovatie de komende jaren het speerpunt is in de woningmarkt. Woningen die technisch gezien ‘op’ zijn, kunnen door renovatie een compleet nieuw karakter krijgen, ge-upgrade worden naar het zuinigste energielabel en hun bewoners nog vele jaren eigentijds wooncomfort opleveren. Vanwege ruimte- en materiaalschaarste wordt renovatie waarschijnlijk wel steeds vaker toegepast per complete wijk; en dus niet per blok of woning. Als renovatie op een dergelijk schaalniveau plaatsvindt, ligt het combineren van diverse installatievormen en specialismen voor de hand. De installateur van de toekomst dient dan ook vertrouwd te zijn met duurzame installatie; zowel als het gaat om technieken als om materialen. Hij draait zijn hand niet om voor integraal ontwerpen en is in staat om samen te werken met de verschillende partijen, die aan de renovatie bijdragen.
In de toekomst is installatie en vervanging misschien wel niet meer de core business van de installateur. Het monitoren en opnieuw instellen van systemen wordt steeds belangrijker; alleen zo kan de toegepaste technologie blijven voldoen aan de eisen van de gebruiker. Van de installateur wordt ook steeds meer verwacht dat hij zicht heeft op de toekomst, op de hoogte is van de nieuwste technologische ontwikkelingen en kansen op dit vlak waar mogelijk grijpt. Dat vergt een brede, toekomstgerichte blik. De installateur van de toekomst is dan ook de installateur die verder kijkt.