TenneT maakt handelen op onbalansmarkt met thuisbatterijen lastiger

Thuisbatterijen
Armand Landman
27 november 2024
2 min

De interesse in thuisbatterijen groeit snel in Nederland, mede door het naderende einde van de salderingsregeling voor zonne-energie. Volgens onderzoek van Slimster en Panel Inzicht wil bijna 60 procent van de huishoudens met zonnepanelen een thuisbatterij aanschaffen. Maar de recente ingreep van netbeheerder TenneT op de onbalansmarkt kan dit verdienmodel bemoeilijken.

Momenteel heeft slechts 1,4 procent van de Nederlandse huishoudens een thuisbatterij, maar bijna de helft van de huishoudens overweegt er een aan te schaffen. Vooral huishoudens met zonnepanelen tonen interesse: 62,6 procent wil op korte of lange termijn een batterij installeren. Deze stijging in belangstelling is sterk gekoppeld aan het aangekondigde einde van de salderingsregeling in 2027, waarbij het financieel aantrekkelijk wordt om opgewekte zonne-energie zelf op te slaan.

“Telkens wanneer er nieuws over de salderingsregeling verschijnt, zien we een duidelijke piek in de vraag,” zegt Slimster-eigenaar Marco Schuurman. “Google Trends bevestigt dit met een verdubbeling van zoekopdrachten naar thuisbatterijen ten opzichte van vorig jaar.”

Slimme batterijen onder vuur

De populariteit van slimme thuisbatterijen, zoals die van Zonneplan en andere aanbieders, is niet onopgemerkt gebleven bij TenneT. Deze batterijen maken gebruik van de onbalansmarkt door energie op te slaan wanneer de prijzen laag zijn en terug te leveren bij hogere tarieven. Dit snelle handelen, waarbij soms binnen een kwartier wordt geladen en ontladen, veroorzaakt echter onrust op het elektriciteitsnet.

De nationale netbeheerder heeft daarom maatregelen getroffen. Waar deelnemers aan de onbalansmarkt eerst iedere twee minuten balansinformatie ontvingen, wordt dit nu elke vijf minuten doorgegeven. TenneT hoopt hiermee het aantal ongewenste schommelingen te verminderen. “De frequentie van het elektriciteitsnet mag niet te veel schommelen. Dit kan leiden tot grote storingen en problemen met gevoelige apparaten,” aldus Jorrit de Jong van TenneT, tegenover RTL4.

Financiële haalbaarheid in twijfel

Hoewel aanbieders beloven dat een thuisbatterij zichzelf in enkele jaren kan terugverdienen, waarschuwen experts voor de afbrokkelende marges. Dennis van der Meij van Solar-engineering noemt het huidige verdienmodel onzeker. “Door de snelle reacties op prijsprikkels en de groeiende concurrentie wordt het steeds lastiger om winst te maken. Dit ‘kannibalisatie-effect’ leidt tot een afname van de opbrengsten per batterij.”

Met het einde van de salderingsregeling in zicht en de groeiende populariteit van dynamische energiecontracten, lijkt de vraag naar thuisbatterijen structureel toe te nemen. Toch zal de markt zich moeten aanpassen aan strengere reguleringen en kleinere marges. Voor consumenten blijft het belangrijk om te kijken naar de lange termijn en zich niet te laten verleiden door beloftes van snelle winst.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen