‘Zonnepanelen zijn ook rendabel zonder nieuwe subsidies’

zonnepanelen
Armand Landman
20 november 2024
2 min

Energieleverancier Sunergy stelt dat zonnepanelen ook zonder nieuwe subsidieregeling rendabel blijven. Dit in reactie op een recent voorstel van Vereniging Eigen Huis, de Woonbond, Aedes en de Consumentenbond voor een nieuwe subsidieregeling voor zonnepaneeleigenaren. Rolf Heynen, oprichter en directeur van Sunergy, noemt het voorstel “onnodig” en pleit voor marktwerking.

Volgens Heynen maken nieuwe subsidies de markt onnodig complex. “Laat de markt zijn werk doen,” adviseert hij. Sunergy beargumenteert dat zowel bestaande als nieuwe zonnepaneeleigenaren kunnen profiteren van kostenbesparingen zonder extra overheidssteun.

“Ik ben al 15 jaar werkzaam in de zonne-energiesector en heb van heel dichtbij gezien wat de impact is van de eenmalige subsidies, importheffingen, en jarenlange getouwtrek over de salderingsregeling,” aldus Heynen. Hij benadrukt dat het speelveld nu anders is dan toen de zonne-energiemarkt nog in de kinderschoenen stond.

Emoties

“Het debat over zonnepaneeleigenaren wordt vaak geleid door emoties in plaats van feiten,” stelt Heynen. Hij onderbouwt dit met cijfers van Sunergy, die aantonen dat bestaande zonnepaneeleigenaren aanzienlijke besparingen kunnen realiseren. Door over te stappen op dynamische energiecontracten en slim energieverbruik toe te passen, kunnen zij over een periode van tien jaar tot 35% besparen op hun energiekosten vergeleken met vaste of variabele contracten. Heynen benadrukt dat ook voor nieuwe installaties zonnepanelen rendabel blijven. “Ondanks de geplande afbouw van de salderingsregeling, kan de terugverdientijd voor nieuwe installaties met een dynamisch energiecontract beperkt blijven tot ongeveer acht jaar,” licht hij toe.

De zonne-energiemarkt in Nederland heeft een turbulente periode doorgemaakt, met een scherpe daling in nieuwe installaties van 68.000 in juni 2023 naar 14.000 in augustus 2024. Momenteel heeft ruim de helft van de geschikte huishoudens zonnepanelen.

Duidelijkheid

Heynen benadrukt het belang van lange termijn zekerheid voor de markt en pleit voor het stimuleren van zelfconsumptie en decentrale energieopslag. “Met een kleine thuisbatterij van 5kWh, die vandaag de dag grofweg 3.500 euro kost, is het voldoende om van 30 naar 70 procent zelfconsumptie te gaan. Dan ben je nog maar voor 30 procent afhankelijk van je energieleverancier, overheid en netbeheerders,” legt hij uit.

Sunergy roept de overheid op om snel duidelijkheid te verschaffen over de toekomst van de salderingsregeling, zonnepanelen op huurwoningen aantrekkelijker te maken, zelfconsumptie te stimuleren en de installatiemarkt perspectief te bieden. Heynen stelt: “Nu heeft de markt alleen behoefte aan hele snelle duidelijkheid. Geef minister Hermans zo snel mogelijk groen licht en creëer helderheid.”

Hoewel Heynen erkent dat er zorgen zijn over de toekomst van zonne-energie in Nederland, blijft hij optimistisch. “Mede dankzij de investeringen van drie miljoen consumenten in zonnepanelen hebben we in Nederland de energietransitie op de rit gekregen. Hoe mooi is het dat consumenten mee investeren en meeprofiteren van de energietransitie, dat maakt het zonnepaneel het meest democratische energiesysteem.”

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen