Compact  fluorescentielampen vanaf volgende week verboden

Installatie
22 februari 2023 | 1 minuut leestijd

Om klimaatverandering en gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur tegen te gaan, heeft de Europese Commissie besloten dat kwikhoudende en inefficiënte lampen dit jaar in de hele EU worden verboden. Het is dus cruciaal voor eindgebruikers om nu te kiezen voor een milieu- en energiebesparend alternatief.

Vanaf komende zaterdag mogen compact fluorescentielampen met steekfitting (CFLni) niet meer op de markt worden gebracht in de EU. De bestaande voorraden mogen nog wel worden gebruikt en verkocht, maar als gevolg van het verbod zullen resterende voorraden waarschijnlijk snel opraken. Vervangers worden dan een stuk moeilijker te vinden, dus installateurs en eindgebruikers kunnen het best snel op zoek gaan naar milieuvriendelijke alternatieven.

Het verbod gaat in op 25 februari voor compact fluorescentielampen (CFL-ni), PL-S/PL-L/PL-C. Vanaf augustus 2023 geldt het verbod ook voor alle T5- en T8-fluorescentielampen (zoals TL-D). Laat je dus op tijd informeren door je leverancier. In de meeste gevallen is de TL-buis makkelijk te vervangen voor LED.

Gerelateerde artikelen