Heeft de techniek het (led)licht gezien?

23 april 2014 | 2 minuten leestijd

Door het uitgeven van die licenties kunnen andere bedrijven ook led-verlichting gaan maken. Op die manier komt er dus meer led-verlichting op de markt van meerdere aanbieders. Oftewel, led is hot!

Maar er is meer: ledlampen worden ook steeds duurzamer. Zo voorspelde het Amerikaanse energieonderzoeksbureau dat ledverlichting de komende jaren stukken goedkoper wordt. Tegelijkertijd zullen de lampen een stuk langer meegaan. Het bureau denkt dat ledlampen in 2020 meer dan 150 lumen per watt produceren. Nu is dat nog gemiddeld 83 lumen per watt. De lamp die onderzoeksbureau Osram vorige maand presenteerde bereikt zelfs een rendement van 215 lumen per watt!  Ter vergelijking: ouderwetse gloeilampen van 60 watt produceren ongeveer 16 lumen licht per watt.

Intelligente led

Ook de besturing van ledlampen is flink vernieuwd. Een van de recente ontwikkelingen is de Smartbulb: een ledlamp die via Bluetooth kan worden aangestuurd door middel van een mobiele app. Met die apps kun je instellen hoeveel licht de lamp moet geven en wanneer de lamp precies aan moet. De zogeheten smartbulbs worden door zowel Philips en Samsung als LG geproduceerd. Intelligente verlichting kan niet alleen bijhouden wanneer je wel of niet thuis bent, maar zou in de toekomst ook gebruikt kunnen worden om je te waarschuwen als het gaat regenen.

Led voor het goede doel

Dat ledlampen goed zijn voor het milieu wisten we al, maar ze kunnen ook goed zijn voor de mens. Dat was het geval tijdens de jaarlijkse  “Beter licht, beter leven actie”. Van 3 februari tot 29 maart 2014 hebben alle IKEA winkels wereldwijd voor elke verkochte ledlamp 1 euro gedoneerd aan de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR. Die gaan het geld gebruiken om vluchtelingenkampen in derde wereld te voorzien van duurzame lantaarn- en straatverlichting. 

Gerelateerde artikelen