Ledpanelen als functionele verlichting op kantoor

26 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Thuis willen consumenten vooral ontspannen en daar hoort ‘gezellige’, sfeervolle verlichting bij. Heel anders dan op het werk; waar de verlichting vooral functioneel moet zijn. Dat vraagt dan ook om andere lampen en armaturen dan die thuis te vinden zijn. Op het werk zijn vaak verschillende ruimtes met uiteenlopende functies te vinden en dat betekent dat een kantoor meestal een grote diversiteit aan lampen kent.

Ledpanelen boven het bureau

Allereerst is er op kantoor natuurlijk de werkplek. Voor werknemers is het van groot belang dat de verlichting boven het bureau voldoende licht geeft. TL-verlichting is hiervoor een uitkomst, maar ledpanelen zijn eigenlijk geschikter. Ledpanelen kunnen eenvoudig in bestaande systeemplafonds gemonteerd worden en op deze manier oude TL-armaturen vervangen. Ledpanelen zijn niet alleen handig op de werkplek zelf, maar ook bij uitstek geschikt in vergaderruimtes.

Voordelen ledpanelen

Hoewel TL-verlichting prima kan op kantoor; kennen ledpanelen veel voordelen ten opzichte van standaard TL-verlichting. Ledpanelen zijn duurder in aanschaf, maar verbruiken tot 65 procent minder energie dan reguliere TL-verlichting. Bovendien heeft het ledpaneel een levensduur van zo’n 50.000 branduren, waardoor het minder vaak nodig is om de lamp te vervangen. En het belangrijkste pluspunt: een ledpaneel geeft een helderder, rustiger en constanter licht dan een normale TL-buis. Een TL-buis knippert 50 keer per seconde en hoewel we dit niet bewust waarnemen, is dit wél vermoeiend voor de ogen.

Een sfeervolle kantine

De kantine vraagt weer om heel andere verlichting dan de werkplek. In de kantine komen werknemers om even te ontspannen en is de productiviteit lager. Een fijne sfeer is belangrijker dan functionaliteit en gedimde spots zijn dan ook voldoende. Deze spots kunnen eventueel aangevuld worden met mooie hanglampen. Wanneer de kantine een lopend buffet heeft, is het wel aan te raden om daar te kiezen voor felle verlichting. Iedereen wil namelijk graag weten wat hij of zij op zijn bordje schept. 

Gerelateerde artikelen