PVT = elektriciteit + warmte

22 mei 2019 | 3 minuten leestijd

Je zou verwachten dat PVT-systemen op grote schaal geïnstalleerd worden. Met één systeem niet alleen elektriciteit maar ook warmte opwekken, klinkt geweldig. Er wordt heel effectief gebruik gemaakt van het dakoppervlak, en dat is zeker in het licht van de energietransitie heel goed nieuws. Er zijn steeds meer mensen die hun huis willen verduurzamen en die van het gas af willen, maar PVT speelt daar – nog – geen grote rol in. Het is een beetje een `onbekend maakt onbemind`-verhaal. Zeker bij consumenten roept de dubbele functie de vraag op: wat is het nou? 

Panelen en collectoren

Er zijn twee typen PVT: panelen en collectoren. PVT-panelen zijn zonnepanelen met daarachter een absorbeerplaat. Daarin bevinden zich koperen leidingen die de zonnewarmte opnemen. Deze warmte zorgt ervoor dat de vloeistof in de leidingen warm genoeg wordt om het water in het voorraadvat te verwarmen. Bij PVT panelen ligt de nadruk vooral op elektriciteitsproductie. PVT panelen zijn geschikt voor huishoudens met een hoge elektriciteitsvraag of in combinatie met een warmtepomp.

Bij een PVT collector zit het paneel in een geïsoleerde behuizing met daarop een glasplaat. De warmteopbrengst is daardoor hoog, en dat tempert het rendement van de elektriciteit. Bij PVT-collectoren ligt de nadruk op de warmteproductie en dat maakt ze geschikt voor huishoudens met een groot warmtegebruik. De PVT-panelen werken als een lage temperatuur warmtebron en is te combineren met een warmtepomp en/of warmte-koude-opslag. Zo`n combinatie benut de opgewekte elektrische en warmte optimaal. 

Investering en rendement

De aanschaf van een PVT systeem betekent een vrij grote investering ten opzichte van traditionele zonnepanelen. Maar consumenten die zowel elektriciteit als warmte van hun dak willen halen, is de aanschaf van een PVT-systeem een goede oplossing. Een los PV-systeem combineren met een los zonneboilersysteem is altijd nog duurder dan de aanschaf van een PVT-systeem.

Het is nu nog wel zo dat de elektrische efficiëntie van een los PV-systeem hoger dan dat van een PVT-systeem. En de thermische efficiëntie van een apart zonneboilersysteem is groter dan dat van een PVT-systeem. Maar gekeken naar de totale energetische efficiëntie per vierkante meter, dus elektrisch plus thermisch, komt PVT zo`n 40% hoger uit. Heel interessant dus! De keuze voor een PVT-systeem is het meest rendabel als een boiler of cv-ketel aan vervanging toe is, maar ook bij nieuwbouw of renovatie.

Grote doelgroep

Een installateur die zich in PVT-systemen verdiept, zich specialiseert én zijn enthousiasme ervoor op consumenten over kan brengen, onderscheidt zichzelf en heeft een grote potentiele doelgroep. Zeker als die installateur ook op de hoogte is van subsidies en misschien kan helpen bij de aanvraag ervan.

Gerelateerde artikelen