Smartphone is de sleutel van de toekomst

4 januari 2023 | 3 minuten leestijd

Volgens een recent rapport over de toegangscontrolemarkt zien gebruikers drie belangrijke voordelen: gemak, kosten en veiligheid. Mobiele toegangsgegevens zijn beter beveiligd dan een smartcard of sleutelhanger, want via de ontgrendeling met vingerafdruk of gezichtsherkenning is biometrie in vrijwel elke moderne smartphone ingebouwd. 

Menselijk gedrag pleit ook in het voordeel van de smartphone. Een student of medewerker merkt niet snel dat hij een plastic toegangskaart kwijt is, maar met de telefoon gaan we allemaal voorzichtiger om. De kans dat een toegangspas wordt uitgeleend is vele malen kleiner als het een smartphone betreft, dan het plastic pasje dat normaal gesproken als sleutel dient. 

Beveiligingsmanagement stroomlijnen met de smartphone

Ongeveer twee derde van de organisaties is van plan om binnen twee jaar te gaan werken met mobiele toegangscontrole of doet dit al. Volgens Omdia steeg het aantal downloads van mobiele toegangsgegevens met 220% tussen 2018 en 2019. Deze groei zet waarschijnlijk door. Uit het oogpunt van beveiligingsmanagement is meer gemak de belangrijkste drijfveer.

Mobiele toegangsgegevens kunnen online worden gewijzigd zonder dat speciale updatesoftware nodig is of een gebruiker zijn gegevens moet invoeren. Niemand hoeft te wachten terwijl de toegangsgegevens worden bijgewerkt.

Wanneer een beheerder de mobiele sleutel van een gebruiker intrekt, verdwijnt die bovendien onmiddellijk van zijn telefoon. Wanneer een huurcontract, arbeidsovereenkomst of bezoek eindigt, hoeft er geen tijdrovende overdracht meer plaats te vinden.

Door plastic toegangsmethoden op te geven, worden ook kosten bespaard: met mobiele sleutels verdwijnt de noodzaak om smartcards, badges of sleutelhangers in te kopen en te bedrukken.

Aperio draadloze sloten

ASSA ABLOY verenigt deze voordelen in Aperio sloten op batterijen. Aperio’s mobiele toegang is gebaseerd op Seos, een nieuw platform met de beste cryptografie en authenticatie in zijn klasse en ongeëvenaard privacybescherming. Een Aperio-slot is gemakkelijk en intuïtief te ontgrendelen: net als met een smartcard houdt de gebruiker gewoon zijn telefoon tegen de lezer.

Compatibiliteit en veiligheid vormen het hart van Aperio`s mobiele toegang. Aperio-sloten zijn compatibel met alle belangrijke RFID-technologieën en met draadloze mobiele protocollen, zoals Bluetooth en NFC. De gebruikerservaring aan de deur is voor iedereen hetzelfde. Er is geen instructie nodig. 

Deze sloten kunnen tegelijkertijd met alle technologieën voor toegangscontrole werken: gebruikers van gebouwen hoeven zich niet allemaal aan hetzelfde systeem te houden. Beveiligingsmanagers hoeven geen grootschalige overstap naar één technologie toe te passen. Omdat Aperio voor maximale compatibiliteit is ontwikkeld, kunnen bedrijven mobiele en RFID-technologie naast elkaar laten werken. Wanneer ze dat willen, kunnen ze hun toegangsgegevens upgraden van een lage naar een hoge beveiliging. Al deze voordelen zijn nu beschikbaar in de Aperio elektronische sloten en deurbeslag.

Download het volledige Wireless Access Control Report 2021

Gerelateerde artikelen