Transformatie oude loods door optopping met splitlevelappartementen met hoge isolatiewaarde

16 juli 2019 | 3 minuten leestijd

De loods is eigendom van vastgoedontwikkelaar RTR Vastgoed uit Goenga die de appartementen ontwikkelt en zal verhuren aan zorginstelling JP van den Bent stichting in Sneek. Adema Architecten uit Dokkum, Groningen en Kampen maakte het ontwerp voor de transformatie van de loods en de bouw van de nieuwe appartementen.

Heien hoeft niet

Aanvankelijk zou de oude loods zwaarder gefundeerd en diep geheid moeten worden voor de optopping van appartementen. Dat bleek een vrij ingewikkelde ingreep, omdat heien risicovol is en schade kan veroorzaken aan de gebouwen in de directe omgeving. De enige optie was om met lichtgewicht systemen te bouwen. RTR Vastgoed koos voor Rockzero Bouwsystemen van ROCKWOOL om de 8 appartementen te realiseren. “Dit lichtgewicht bouwsysteem maakt het mogelijk de appartementen op een houten vloer te bouwen die lichter is dan een betonnen vloer”, zegt Bart van der Veer, projectleider bij vastgoedontwikkelaar RTR Vastgoed in Goenga.

Hoge isolatiewaarde

Op de houten vloer is een zwevende cementdekvloer geplaatst om de woningen akoestisch te isoleren. Met Rockzero Bouwsystemen, die voornamelijk uit ROCKWOOL steenwol bestaan, hebben de appartementen hoge isolatiewaarden van bijna passief niveau: met een RC-waarde 6 voor de gevel en een RC-waarde 7 voor het dak. Dit bouwsysteem zorgt voor een optimaal geïsoleerde en brandveilige constructie zonder koudebruggen.

Eerste toepassing in bestaande bouw

Stephen Muller, key accountmanager bij ROCKWOOL komt regelmatig langs op de bouwplaats van dit project. “Voor ons is deze transformatie buitengewoon interessant, omdat Rockzero Bouwsystemen nog niet eerder in een bestaand gebouw zijn toegepast.” RTR Vastgoed koos voor ons bouwsysteem om een lichtgewicht, brandveilige gevel met gevelbekleding toe te kunnen passen, die snel en flexibel opgebouwd kan worden op en tegen een bestaand gebouw. Muller legt uit dat het bouwsysteem kolommen van steenwol bevat, die een constructieve sterke draagkracht hebben. “Het bouwsysteem is licht, flexibel, onbrandbaar en isoleert goed, omdat het uit ROCKWOOL steenwol bestaat. Hierdoor is het systeem geschikt voor elk type gevel en gevelafwerking. Bij dit project bevat het gebouw verschillende soorten gevelafwerking waaruit die flexibiliteit blijkt, zoals bestaand en nieuw metselwerk en gevelbekleding. Het systeem is modulair opgebouwd, komt pasklaar aan op de bouwplaats en wordt in het werk geassembleerd”, zegt Muller.

Meten en uitwerken in 3D

RTR Vastgoed werkt veel samen met Adema Architecten. Bernd Bove, projectleider bij Adema Architecten, is betrokken bij dit woonproject. Hij geeft aan dat Adema Architecten nog niet eerder een ontwerp met Rockzero Bouwsystemen had getekend. “Van binnenuit zijn de appartementen vervolgens opgebouwd met dit systeem. Het is ook rondom in het hele gebouw toegepast, zowel in het oude als in het nieuwe gedeelte”, zegt Bove. “Een op projectniveau voorbereid systeem in een bestaand gebouw is altijd spannend. We hebben het gebouw daarom zelf met een 3D scanner ingemeten en het vervolgens in 3D bouwkundig uitgewerkt. Bij dit project heeft elk appartement een andere maatvoering om binnen de maatvoering van het bestaande gebouw te kunnen passen. Met Rockzero Bouwsystemen is dat prima gelukt, omdat ze heel flexibel zijn en zeer geschikt om in het werk snel aanpassingen te kunnen doorvoeren. Dit systeem draagt buitengewoon goed bij aan een goedlopend bouwproces”, zegt Bove. Eind 2019 worden de appartementen opgeleverd.

Gerelateerde artikelen