Voetbalclub PSV maakt met Philips LED-belichting de ‘groenste keuze’ 

Installatie
19 oktober 2023 | 3 minuten leestijd

PSV en Philips vieren hun 110-jarig partnership. Tijdens de thuiswedstrijd tegen N.E.C. bezegelde PSV deze samenwerking nog eens extra met de ‘groenste keuze’ voor de belichting van hun grasmat met Philips Horticulture LED lampen van Signify, wereldleider in verlichting en voormalig Philips Lighting. De gekozen lichtoplossing is duurzaam, flexibel aanstuurbaar en zorgt voor een optimale graskwaliteit in combinatie met maximale energiebesparing.

Eerder gebruikte PSV nog traditionele HPS-lampen in de 9 lichtrekken die verspreid over het veld staan. Deze lampen zorgen ervoor dat het gras ook in de donkere maanden van het jaar en op de schaduwplekken voldoende licht krijgt waardoor het in goede conditie blijft. Omdat de lampen gemiddeld ongeveer 20 uur per dag branden in de winter, gaat het gebruik ervan echter gepaard met een behoorlijk hoog energieverbruik. Met Philips LED kan er, bij een gelijke hoeveelheid licht, tot wel 50% energie bespaard worden. Een bijkomend voordeel is dat de bestaande lichtrekken behouden kunnen worden en de oude lampen eenvoudig vervangen worden door de nieuwe LED-lampen.

Stadiondirecteur Sjors van den Boogaart geeft aan dat de verbetering van de grasmat past binnen de grotere ambities van de club: “We pakken de kwaliteit van het Philips Stadion aan, daar hoort ook een betere grasmat bij. Onze ambitie is een mat van Europees topniveau. Dankzij de duurzamere LED-lichtinstallatie van Signify hebben we straks een betere graskwaliteit én gaat er geen energie meer verloren. We hebben eerder dit jaar al 1 lichtrek omgebouwd met Philips LED, en de resultaten zien er veelbelovend uit.”

Sensoren

De Enk Groen & Golf verzorgt het grasonderhoud bij het Philips Stadion, en zal deze uitdagende grasambitie in de komende jaren verder vorm gaan geven. Ze hebben vertrouwen in de keuze van PSV om met de Philips LED-lampen te gaan werken: “Doordat deze LED-lampen en bijhorende warmtepanelen per lichtrek afzonderlijk te dimmen zijn, kunnen we onder alle omstandigheden en op elk moment van het jaar de juiste balans creëren voor optimale grasgroei. Daarbij kunnen we ook, op basis van sensoren en gemeten daglicht, de LED-belichting per lichtrek aansturen voor een nog consistentere graskwaliteit.”

Dick Lek van VTI Horst, een hortiLED partner van Signify, zal zorgdragen voor de installatie van het overkoepelende systeem. Via een integraal dashboard wordt alle informatie inzichtelijk gemaakt voor de gebruikers, welke ook op afstand toegang zullen krijgen. Het systeem voldoet nu aan alle specifieke wensen van de club voor de groei van het gras, maar biedt PSV in de toekomst nog veel meer mogelijkheden om verder uit te breiden met andere functionaliteiten.

Omdat het gebruik van LED voor grasgroei in stadions een relatief nieuwe expertise is, hebben de betrokken partijen afgesproken om in de komende periode samen verder te innoveren. Udo van Slooten, Business Leader van Philips Horticulture LED Solutions benadrukt de mogelijkheden.

Gerelateerde artikelen