‘De meest efficiënte warmtepomp van dit moment’

Sander van der Meijs
Sander van der Meijs
15 februari 2024
3 min

Technea introduceerde afgelopen week op de VSK een nieuwe monoblock warmtepomp. Deze propaanmachine is volgens de installatietechnisch groothandel met een SCOP van 6,02 de meest efficiënte lucht/water warmtepomp ter wereld. En met 39,9 dB(A) behoort hij ook nog tot de stilste oplossingen op de markt.

Met bijna 600.000 warmtepompen is de Nederlandse markt de laatste jaren flink gegroeid. Fabrikanten staan desondanks nog voor flink wat uitdagingen. Zo worden nu veel gebruikte koudemiddelen vanaf 2027 verboden, is de geluidsnorm onlangs weer aangescherpt en is het direct gebruik van zonnestroom steeds belangrijker omdat energieleveranciers terugleverkosten rekenen.   

Propaan vanaf 2027 de norm

F-gassen zijn krachtige broeikasgassen die veel gebruikt worden als koudemiddel in warmtepompen, maar schadelijk zijn voor het milieu. De Europese Unie wil daarom overstappen op duurzamere alternatieven. Vanaf 2027 mogen nieuwe split-unit warmtepompen daarom geen koudemiddel meer bevatten met een Global Warming Potential van meer dan 150. Veel koudemiddelen, waaronder R410A (GWP: 2.088), R134A (GWP: 1.430) en R32 (GWP: 675), mogen vanaf dat moment niet meer toegepast worden in verwarmingstoestellen met een vermogen tot 12 kW. Dat betekent dat warmtepompen met het natuurlijke koudemiddel propaan de toekomst worden. Producenten, waaronder Technea, spelen met in op die veranderende markt met warmtepompen die propaan als koudemiddel hebben. Technea doet dat nu dus met de ACP312 monoblock en gaat eind 2024 nog meer nieuwe oplossingen introduceren.

Zonnestroom optimaal gebruiken

Veel huishoudens maken gebruik van de salderingsregeling. Door deze regeling zijn veel zonnepanelen-eigenaren zich niet bewust van hun eigen verbruik van de door hun panelen opgewekte stroom. Nu de salderingsregeling blijft bestaan, zullen ook andere energieleveranciers terugleververgoedingen gaan rekenen. Het is daarom belangrijk om het eigen directe verbruik zoveel mogelijk te verhogen. Dat verbruik ligt nu vaak op circa 30 à 40%, maar is bijvoorbeeld met een slimme PV-regeling in de warmtepomp eenvoudig te verhogen. De warmtepomp van Technea beschikt over een zeer intelligente PV-regeling die de overstroom tot op de Watt nauwkeurig meet. Hierdoor is de machine zo in te regelen, dat deze inschakelt op basis van alleen zonne-energie om bijvoorbeeld een buffervat op temperatuur te brengen, een woning te koelen of om warm tapwater te bereiden.  

COP vs. COP

In de installatie- en bouwsector wordt vaak de COP (Coefficient of Performance) gebruikt om de efficiëntie van warmtepompen te vergelijken. Echter, deze waarde geeft geen compleet beeld van de prestaties van een warmtepomp gedurende het hele jaar. De SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een betere maatstaf, die rekening houdt met de wisselende seizoenstemperaturen.

De SCOP zegt dus ook iets over het energiegebruik van de warmtepomp. Hoe hoger de SCOP, hoe lager het verbruik. Uit de Europese databank blijkt dat een SCOP van circa 4,6 gemiddeld is. De ACP312 (R290) warmtepomp van Technea is de eerste lucht/water warmtepomp in de wereld met een SCOP boven de 6. De machine heeft dus een extreem laag energiegebruik.

Geluidsnorm

Sinds 1 januari 2024 zijn er nieuwe geluidsnormen van kracht voor warmtepompen. Deze normen zijn strenger dan de vorige normen en hebben tot doel om geluidsoverlast van warmtepompen te verminderen. Vanaf dit jaar mogen nieuwe buitenunits op de erfgrens ’s nachts maximaal 40 dB(A) geluid maken en overdag 45 dB(A).

Met een nominaal geluid van 39,9 dB(A) is de ACP312 stil te noemen. Het maximale geluid direct naast de geluidsbron is in de nacht 47,0 en overdag 54,0.

voorbereiden op Wkb

Voorbereiden op de Wkb doe je zo

Lees meer

Gerelateerde artikelen