5 monoblock warmtepompen om het warm van te krijgen

Installatie
3 oktober 2023 | 7 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Bij een monoblock warmtepomp bevinden nagenoeg alle componenten zich in één unit en die doorgaans ergens buiten wordt geplaatst. Daardoor is deze lucht/water-warmtepomp, zeker in vergelijking met een split-unit, redelijk eenvoudig te installeren en in bedrijf te nemen. Er bestaan nogal wat monoblocks, we bekijken er vijf.

​Itho Daaldrop Amber

De Amber van ​Itho Daalderop gebruikt het milieuvriendelijke koude middel R-290 en is leverbaar in vermogens van 6.5 kW, 9.5 kW en 12 kW. Deze monoblock kan hybride worden gebruikt, waarbij de warmtepomp naadloos samenwerkt met alle merken CV-ketels, maar ook all electric worden ingezet.

Itho Daalderop heeft veel aandacht besteed aan het ontwerp van de Amber, om de monoblock zo goed mogelijk bij woningen te laten passen. Iets wat consumenten vast wel kunnen waarderen, een monoblock of buitenunit springt immers nogal in het oog.

De Amber draait zoveel mogelijk op een laag toerental om het geluidsniveau te beperken. Via optionele vloersteunen kan het geluid nog verder worden gereduceerd. In de all-electric variant zijn diverse voorraadvaten (type I-WPV 3G) voor tapwater mogelijk, zowel staand, liggend, als hangend.

https://www.ithodaalderop.nl/amber

Remeha Mercuria Ace

Een compacte monoblock beschikbaar met een vermogen van 4 kW tot en met 16 kW en waarin R-32 als koelmiddel wordt gebruikt. Deze hybride of all-electric monoblock is leverbaar in enkelfase of driefase uitvoering, waardoor het breed toepasbaar is in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Voor installateurs is het handig om te weten dat deze warmtepomp over het nieuwe Ace-platform (eSmart Inside besturingssysteem) beschikt, waar je via Bluetooth draadloos verbinding mee maakt vanuit de Smart Start app op je smartphone.

Hiermee doorloop je snel en foutloos alle noodzakelijke stappen om de Remeha Ace Mercuria warmtepomp in bedrijf te stellen. Alles wordt automatisch in een rapport vastgelegd voor latere referentie. Ook handig is dat je configuraties kunt opslaan om te hergebruiken bij nieuwe installaties.

https://www.remeha.nl/product/mercuria-ace-monoblock

LG Therma V Monobloc

Dit is een warmtepomp met koudemiddel R-32 die gecombineerd kan worden met een watertank van derden. De LG Therma V Monobloc moet tot een omgevingstemperatuur van -15 graden Celsius nog steeds honderd procent verwarmingscapaciteit leveren dankzij de R1 compressortechniek.

Voor consumenten is het interessant dat ze het systeem altijd en overal kunnen bedienen met de LG ThinQ-app op een smartphone. Lokale bediening via een controller kan uiteraard ook nog steeds.

Behalve een uitvoering met één fan en een vermogen van 5.5 kW, 7 kW, of 9 kW, is de Therma V Monobloc ook verkrijgbaar in een variant waarin twee fans boven elkaar zijn geplaatst en die een vermogen van 12, 14, of 16 kW heeft. 

https://www.lg.com/nl/warmtepomp/monobloc

Vaillant aroTHERM plus

De aroTHERM plus van Vaillant is beschikbaar met een vermogen van 3 tot 12 kW. Deze warmtepomp maakt gebruik van koudemiddel R290 en kan prima worden ingezet in bestaande woningen of bij nieuwbouw.

In de hybride uitvoering, waarbij de aroTHERM plus samenwerkt met een bestaande of nieuwe HR-ketel, kiest de intelligente temperatuurregeling op elk moment de meest efficiënte en energiezuinige warmtebron. Een all electric oplossing is mogelijk door de installatie uit te breiden met de compacte Vaillant uniTOWER plus met het formaat van een koelkast (190 liter, voldoende voor een gezin van vier). 

De maximale aanvoertemperatuur is 75 graden Celsius. Bij een buitentemperatuur van -10 is nog steeds een continue temperatuur van 65 graden Celsius mogelijk. Wel wordt een maximum van 65 graden geadviseerd voor een optimale warmteafgifte en efficiëntie.

https://www.vaillant.nl/consument/producten/arotherm-plus-warmtepomp-66368.html

Nefit Bosch Compress 2000 AWF

De Compress 2000 AWF van Nefit Bosch is behalve voor bestaande en nieuwe woningen ook geschikt voor kleine appartementencomplexen en in de utiliteit. De warmtepomp heeft een vermogen tussen 4 en 16 kW (1 fase), of tussen 12 en 30 kW (3 fasen). De monoblock is voorgevuld met koudemiddel R-32 en deze warmtepomp werkt bij buitentemperaturen tussen -25 en +43 graden.

Er zijn drie chassisformaten mogelijk, van klein via middelgroot tot groot, met in totaal maar liefst elf verschillende vermogens. Bij de varianten met het grootste chassis zijn twee fans boven elkaar geplaatst. Door units in cascade te plaatsen kan het vermogen oplopen tot 180 kW.

De hybride variant kan met nagenoeg elke CV-ketel overweg en dankzij een los verkrijgbaar elektrisch element kan eenvoudig worden overgestapt op all electric. Wat betreft voorraadvat is er keuze uit een ruim assortiment warmwaterboilers van Nefit Bosch.

https://www.nefit-bosch.nl/producten/warmtepompen/lucht-water-warmtepomp/compress-2000-awf

Gerelateerde artikelen