`Alleen gebruik oude open haard aanpakken`

20 januari 2015 | 2 minuten leestijd

De milieuwethouders van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht maakten onlangs bekend dat ze de luchtkwaliteit verder willen verbeteren. Ze pleiten niet alleen voor meer trajectcontroles op snelwegen en hogere parkeertarieven in de stad, maar openden ook de aanval op de open haard en houtkachel. Volgens hen is houtstook hinderlijk voor omwonenden en de wethouders zien dan ook graag dat er meer regels komen voor het gebruik van de open haard en houtkachel.

Niet over één kam

Dit voornemen van de milieuwethouders maakte behoorlijk wat los. Verschillende installateurs waren het niet eens met deze regulering en lieten van zich horen. Velen vinden het onbegrijpelijk dat de milieuwethouders de open haard en houtkachel over één kam scheren. Volgens hen zit er een groot verschil tussen beide verbrandingstoestellen. Dat vindt ook Brancheorganisatie Het Sfeerverwarmingsgilde.

“Het is onjuist om open haarden als uitgangspunt te gebruiken voor het hele spectrum houtstook”, aldus Gert Kooij, voorzitter van het SVG. “Moderne houtkachels zijn hoogwaardige verbrandingstoestellen en niet te vergelijken met oude stookgelegenheden. Niet als we kijken naar het rendement en niet als het gaat om uitstoot en overlast. We delen wel de mening dat er strengere regels moeten komen voor verouderde open haarden. Een totaalverbod van stoken op hout is echter onmogelijk, ireëel en onnodig.”

Consumenten goed voorlichten

Het advies van de brancheorganisatie luidt dan ook dat het stoken van open haarden slechts in bepaalde omgevingen onder voorwaarden verboden mag worden. Maatregelen waar het SVG verder aan denkt zijn consumenten goed voorlichten over het gebruik van haarden en hen wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid. “We moeten houtstokers ervan bewust maken dat zomaar alles in het vuur gooien niet meer van deze tijd is. Verlies van rendement en overlast ontstaan vaak louter door onwetendheid en verkeerd gebruik.”

Gerelateerde artikelen