Prijs gaat voor veiligheid?

4 december 2014 | 2 minuten leestijd

Er gebeuren nog altijd veel ongelukken met kachels, haarden en ketels. Cijfers van het CBS tonen aan dat er per jaar zo`n 1.700 schoorsteenbranden zijn, bijna 4.000 binnenbranden in woningen door een defect apparaat of verkeerd gebruik ervan en dat elk jaar enkele honderden mensen naar het ziekenhuis moeten. Per jaar zijn er zelfs tien personen die overlijden als gevolg van een koolmonoxidevergiftiging.

Consument onderschat gebruik en onderhoud

De consument onderschat nog altijd het gebruik en onderhoud van kachels, haarden en ketels. Wanneer de apparaten op de juiste manier waren geïnstalleerd en onderhouden en als de consumenten goed waren geïnformeerd, waren deze ongelukken wellicht voorkomen. Brancheorganisatie Het Sfeerverwarmingsgilde adviseert consumenten dan ook om bij de aanschaf van een haard vooral op de veiligheid te letten.

Veiligheid staat voorop

“Hoewel prijs aantrekkelijk is, moet veiligheid altijd voorop staan”, aldus aldus Gert Kooij, voorzitter van Het Sfeerverwarmingsgilde. “Consumenten moeten beseffen dat advies, installatie, service en onderhoud essentiële onderdelen zijn bij de aankoop van een haard of kachel. Dat geldt zowel bij op hout als op gas gestookte toestellen. Zonder advies en installatie door een erkende vakman voldoet een toestel vaak niet aan de gestelde eisen, behaalt het mogelijk niet zijn rendement en is er een vergoot risico op brand of koolmonoxidevergiftiging.”

Gerelateerde artikelen