Digitale beveiliging in uw bedrijf

13 mei 2014 | 3 minuten leestijd

Dat “wachtwoord” en “123456” geen veilige wachtwoorden zijn, daar staat niemand nog van te kijken. Analisten schatten zelfs dat  bijna 90% van alle wachtwoorden kwetsbaar zijn voor hackers. Daarnaast is gebleken dat ieder wachtwoord van 8 tekens binnen 5 uur gekraakt kan worden. Dit geeft wel aan hoe belangrijk het is om goede wachtwoorden te gebruiken. Enkele tips:

  • Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van grote- en kleine letters, cijfers en vreemde tekens
  • Lange wachtwoorden zijn vrijwel altijd veiliger dan korte wachtwoorden
  • U kunt uw wachtwoorden ook beveiligen met speciale software zoals KeePass of LastPass. Met zo`n programma kunt u al uw wachtwoorden veilig opslaan en versleutelen.
  • Verander de wachtwoorden binnen uw bedrijf regelmatig

Vingerregistratie

Vingerregistratie kent u misschien wel van de nieuwste iPhone, waarbij de telefoon alleen kan worden vrijgegeven met de juiste unieke vingerafdruk. Dit principe kan sinds kort ook toegepast worden op de bedrijfsvloer. Met vingerregistratie kunt u bijvoorbeeld de toegang regelen tot computers, printers, lockers en andere apparatuur.  

Naast het feit dat de apparatuur in uw bedrijf zo beter beveiligd is, heeft vingerregistratie nog meer voordelen. Als uw bedrijf bijvoorbeeld veel parttimers of flexkrachten in dienst heeft kunt u hun urenregistratie gemakkelijk koppelen aan hun vingerafdruk. Daarnaast zijn er op die manier minder pasjes en formulieren nodig, wat kan leiden tot een kostenbesparing.

Back-up

Het zal u maar gebeuren: een grote computercrash, brand of diefstal en uw offertes en andere belangrijke documenten zijn weg. Het is daarom belangrijk om regelmatig een back-up te maken van de belangrijke documenten en software. Enkele tips:

  • Sla uw bestanden op, op een externe harde schijf. Versleutel de externe harde schijf met wachtwoorden die alleen binnen uw bedrijf bekend zijn
  • Bewaar de externe harde schijf op een andere plek dan binnen uw bedrijf. Zo hebt u in geval van brand- of waterschade ook beschikking tot uw digitale documenten
  • U kunt er ook voor kiezen deze documenten op te slaan in een geïntegreerd cloudsysteem, op die manier zijn de documenten nooit “echt” weg, maar zijn ze altijd nog digitaal te vinden
  • Met de service Dropbox kunt u uw gegevens altijd gemakkelijk digitaal opslaan en delen met de gewenste personen. Hoewel de opslagruimte beperkt is, kan Dropbox een uitkomst bieden voor kleinere bedrijven om goedkoop, of zelfs gratis, digitale informatie binnen handbereik te hebben. 

Gerelateerde artikelen