Doe-het-zelf Domotica

27 maart 2014 | 2 minuten leestijd

Bijna de helft van de ondervraagde installateurs(45%) geven aan `doe-het-zelf domoticasysteemen` eerder als een kans te zien dan een bedreiging. Ze hopen dat dit de markt bekend maakt bij een breder publiek.

Doe-het-zelf domoticasysteem 

Een goed voorbeeld van een doe-het-zelf domotica systeem is Neurio. Dit is een `home intelligence technology` die gewone huishoudelijke apparaten slim maakt. Neurio is verbonden met het internet via WiFi en aangesloten op de meterkast. Het maakt gebruikt van een cloud-dienst die op een slimme manier patronen detecteert in uw energie verbruik. Veel voorkomende patronen zullen via een algoritme gekoppeld worden aan de verschillende apparaten in het huis.

Direct bij het eerste gebruik rapporteert Neurio bruikbare data over uw energie verbruik. Via de bijgeleverde APP is in real-time te zien hoeveel energie er wordt verbruikt. Het systeem geeft tips hoe het energie verbruik omlaag kan worden gehaald en is slim genoeg om de gebruiker te waarschuwen wanneer deze vergeten is om een apparaat uit te zetten.

Introductie

De meeste installateurs  gaan er van uit dat de doe-het-zelf systemen een goede introductie van domotica zijn. En hopen dat consumenten de doe-het-zelf systemen als instap model zien om later over te stappen op geavanceerde systemen, waar een installateur wel aan te pas moet komen.

Installateurs van het USP BouwPanel werden in de maanden januari en februari over domotica ondervraagd. 50% van de ondervraagde gaf aan wel eens te werken met domotica, daarvan loopt 91% nog wel eens tegen problemen aan. Deze problemen zijn vooral door kinderziektes in de nog zeer jonge markt. Daarnaast gaf 30% aan dat gebrek van kennis bij klanten ook voor problemen zorgt. 20% van de ondervraagde geeft aan zelf weinig kennis van domotica te hebben. Dit zorgt er voor nu nog voor dat veel van de installateurs nog niks met domoctica doen.

Gerelateerde artikelen