‘Eigenaar warmtepomp profiteert meest van salderingsregeling’

Bouw
Installatie
19 februari 2024 | 1 minuut leestijd

Huishoudens met een warmtepomp profiteren het meest nu de salderingsregeling blijft bestaan“, zegt Adriaan Cramer van Nefit Bosch. “Omdat saldering plaatsvindt op jaarbasis kan het overschot aan zonnestroom in de zomer worden weggestreept tegen de stroom die in de winter wordt afgenomen voor het verwarmen van de woning.

Gemiddeld gebruiken zonnepanelenbezitters maar 30 tot 40 procent van de opgewekte stroom zelf, de rest wordt teruggeleverd. De prijs die ze ontvangen voor teruggeleverde stroom is echter (veel) lager, dan het tarief voor de stroom die ze afnemen. Cramer: “Omdat de salderingsregeling niet wordt afgebouwd, kunnen huishoudens met een warmtepomp hun teveel geproduceerde stroom in de winter zonder extra kosten blijven opnemen voor het verwarmen van de woning. Zij hebben dus veel minder last van het (veel) lagere teruglevertarief dan huishoudens zonder warmtepomp.”

Voor zonnepanelenbezitters die nog niet in het bezit zijn van een warmtepomp, wordt de aanschaf ervan dus extra interessant. Zo kan de energietransitie door het in stand houden van de salderingsregeling een impuls krijgen. 

Gerelateerde artikelen