Het huis van de toekomst of het huis van nu?

25 maart 2014 | 2 minuten leestijd

Weet u nog hoe het was om de TV te bedienen zonder afstandsbediening, ik ook niet. De mogelijkheid om onze TV vanaf de bank te bedienen is een tweede natuur geworden. Aan domotica, ook wel home automation, de missie om dit voor ons gehele huis te doen. Nou klinkt dit erg futuristisch maar domotica bestaat al tientallen jaren. De eerste domotica producten kwamen rond 1978 op de markt maar deze producten waren niet erg gebruiksvriendelijk en werden daarom vooral door hobbyisten gebruikt.

Dit is aan het veranderen. Snellere internet verbindingen, slimmere computers en nieuwe manieren van digitale entertainment zijn allemaal technieken die gebruikt kunnen worden om alle systemen in en rondom ons huis aan elkaar te knopen. Simpel gezegd: domotica is een verzamel naam voor alle technieken en producten die je de mogelijkheid  geven om de apparaten in je huis op afstand te bedienen of te automatiseren. Enkele voorbeelden zijn:

  • Lichten
  • Thermostaat
  • Veiligheidssystemen
  • Entertainment
  • Communicatie middelen
  • Sproeisystemen voor in de tuin

Domotica zorgt er voor dat al deze systemen draadloos vanaf een centrale plek te bedienen zijn. Bijvoorbeeld: u rijdt van uw werk naar huis. Als u uw huis nadert gaan het sproeisysteem in uw tuin automatisch uit, gaat de voordeur van het slot, wordt het alarm uitgeschakeld en gaan de lampen in de woonkamer aan. Zonder dat u een actie hoeft te ondernemen.

Naast de gebruikelijk internet verbinding zal er een tweede netwerk in huizen zijn om de verschillende apparaten met elkaar en het internet te verbinden. Er zijn aan aantal verschillende netwerk types die zich hier voor lenen: het lichtnet, radio signalen en de telefoonlijn.

Hoe gaan we dit netwerk en de apparaten bedienen? Voor nu heeft elk apparaat zijn besturing vaak via software op een computer of smartphone. Maar in de toekomst zou het zomaar kunnen dat er een centraal punt komt om het huis te bedienen.

Gerelateerde artikelen