Het raam als radiator

6 oktober 2014 | 2 minuten leestijd

Bij glasverwarming, ook wel IQ Glas genoemd, komt de warmte niet uit een radiator, maar van het glas. Zowel de binnen- als de buitenruit van het verwarmend glas zijn gemaakt van gehard veiligheidsglas, wat zo`n 7 keer sterker is dan gewoon glas. Consumenten kunnen de temperatuur van de glasverwarming, net als bij radiatoren, eenvoudig regelen met een thermostaat.

Hoe werkt glasverwarming?

Op beide zijden van de dubbele beglazing zijn onzichtbare metaaloxidelagen aangebracht. De metaallaag op de binnenkant van de binnenste ruit werkt als verwarmingselement en de metaallaag op de binnenkant van de buitenste ruit als reflector. Het verwarmingselement verwarmt de binnenruit tot ongeveer 35 graden. De reflectiecoating aan de binnenzijde van de buitenruit zorgt er vervolgens voor dat de opgewekte warmte rechtstreeks de woning in wordt gekaatst.

De voor- en nadelen van glasverwarming

Veel consumenten vinden glazen verwarming duur. Het aanschaffen van glasverwarming is zeker niet goedkoop en het kost bovendien elektriciteit. Maar ze vergeten vaak dat het ook behoorlijk wat kan opleveren; zeker in combinatie met zonnepanelen. Het grote voordeel van glasverwarming is dat het veel comfort biedt. Temperaturen tussen de 16 en 18 graden zijn al hoog genoeg om het in huis behaaglijk te maken én dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten. Daarnaast vermindert glasverwarming de stofverplaatsing en dat is niet alleen heel voordelig voor astmapatiënten, maar ook voor degene die het huishouden doet.

Gerelateerde artikelen