Hybride oplossingen in verwarming

5 maart 2015 | 3 minuten leestijd

Verschillende leveranciers bieden warmtepompen aan die zijn te matchen met een cv-ketel. Zo introduceerde Daikin een verwarmingssysteem dat een lucht-naar-water-warmtepomp combineert met een HR-ketel. Het mooie van dit hybride systeem is dat het altijd de meest voordelige bedrijfsmodus kiest: warmtepomp, cv-ketel of combinatie van beiden. Die keuze hangt af van de buitentemperatuur en warmtebehoefte. De warmtepomp zal bij een hogere buitentemperatuur het water verwarmen en bij een lagere temperatuur het water voorverwarmen zodat de ketel minder energie verbruikt. Alleen als het heel koud is, kan de warmtepomp niet voorverwarmen en functioneert het systeem als een ‘standaard’ cv ketel. In Nederland komt het erop neer dat de warmtepomp op jaarbasis ongeveer 60% van de verwarmingsbehoefte kan leveren. 

Zonneboiler

Een andere combinatie is die van cv-ketel met zonneboiler. Die zonneboiler verwarmt het water in de cv ketel voor met warmte van de zon. Om dat te kunnen doen, is in de bovenste laag van de zonneboiler een extra spiraal geplaatst. Komt de retourtemperatuur van de leidingen van de cv-ketel onder de temperatuur in de zonneboiler, dan zorgt de regeling ervoor dat het retourwater met behulp van een driewegklep door de bovenste spiraal wordt geleidt. Jammer genoeg kan een cv-ketel niet volledig worden verwarmd door een zonneboiler. Dat komt omdat de inlaattemperatuur voor de radiatoren ongeveer 70 graden is, terwijl de zonneboiler gemiddeld tot 50 graden verwarmt. De retourtemperatuur van een cv-systeem is 35 à 40 graden, en dus voor te verwarmen tot 50 of wat meer. Voor dat stuk verbruikt de ketel dus geen gas.

Zonnepanelen

Een derde hybride systeem is cv-water verwarmen middels zonnepanelen. Cv-ketel en zonnepanelen zijn (nog?) niet één op één aan elkaar te knopen; een zonnestroomboiler is nodig als schakel. In deze setting zijn er dus drie bronnen voor de verwarming van water: gas, elektriciteit uit zonnepanelen en elektriciteit uit het net. Op het moment dat de zonnepanelen het water in de boiler hebben verwarmd, schakelen de zonnepanelen over op de omvormer en leveren de verder nog opgewekte stroom terug aan het elektriciteitsnet. Er gaat dus geen opgewekte energie verloren. Water dat verwarmd is door middel van zonnepanelen stroomt direct in de wateropslag van de cv-ketel. Daarbij hoeft de cv-ketel niet te draaien en dat vermindert het gasverbruik fiks.

ATAG Verwarming Nederland B.V. is één van de leveranciers die deze techniek aanbiedt.

Gerelateerde artikelen