In gesprek met een installateur

7 mei 2013 | 4 minuten leestijd

Hoe is BTL loodgietersbedrijf gestart?

Ik was vijftien jaar lang loodgieter in loondienst waarvan de laatste tien jaar bij één baas. Op een gegeven moment zag ik er geen vooruitgang meer in. Het werd een beetje een sleur en dat wilde ik niet. Toen heb ik het heft in eigen hand genomen en ben voor mezelf begonnen. Alle werkzaamheden waren toen al vrijgegeven – gastechnicus en dergelijke – dus ik hoefde geen speciale papieren meer te halen. Alleen op administratief gebied heb ik mezelf wat geschoold. Maar dat is meer een kwestie van discipline dan van speciale kennis.
 
Wat is echt onmisbaar voor een w-installateur?
In de eerste plaats is dat mijn bus, mijn rijdende werkplaats. Een perstang voor kunststof leidingen is heel handig, en een zinkzetbank. Verder is al mijn handgereedschap wel belangrijk. Je hebt voor elke klus weer andere gereedschappen en materialen nodig, dus ik heb altijd van alles en nog wat bij me. Om een eventuele noodreparatie tussendoor te kunnen doen zorg ik ervoor dat er altijd extra fittingen en dakbedekking in de bus liggen.
 
Waar ben je nu mee bezig?
Ik ben ergens met vloerverwarming bezig en heb op dit moment twee badkamers onder handen, in de ene ben ik nog aan het installeren, in de andere ben ik aan het afmonteren. Binnenkort ga ik weer goten doen, en wat grote platte daken overbranden, en dan nog een aantal kleine klusjes zoals buitenkraantjes.
 
Noem eens een klus waar je heel trots op bent?
Het is altijd fijn als een badkamer goed gelukt is, en zinken daken vind ik heel leuk om te doen. Een dagje onder de vloer vind ik ook niet erg. Maar trots op specifieke klussen, dat heb ik niet zo.
 
Heb je wel eens een (kleine of grote) blunder gemaakt?
Qua werk niet, gelukkig. Ik heb wel eens een prijs verkeerd ingeschat. Dan had ik te weinig geoffreerd. Soms kom je daar met de klant wel samen uit, maar ik heb ook wel eens mijn verlies moeten nemen. Pijnlijk, maar leerzaam. Dat is een beetje een beginnersfout.
 
Wat speelt er op dit moment in jouw bedrijf?
Tja, dat is toch wel de crisis. Als ondernemer moet je met die druk leren omgaan. Ik merk dat ik meer moeite moet doen om werk binnen te halen: snel reageren op vragen van mensen, meteen terugbellen, alert zijn. Je moet ook scherp prijzen, maar ik waak ervoor om teveel te zakken. Dat is niet goed voor de markt, is mijn overtuiging.
 
Wat zou je een hele leuke/uitdagende opdracht vinden?
Een mooi zinken dak, bijvoorbeeld een roevendak op een monument. Met mooie zinken goten eromheen met kralen eraan. Een roevendak heb ik nog nooit gedaan. Stel dat ik ooit zo`n opdracht krijg, dan vraag ik er een collega bij die daarin gespecialiseerd in is. Met hem zou ik graag zoiets doen. Dan heb je een prachtig resultaat en je leert er weer iets bij.
 
Hoe blijf je op de hoogte van ontwikkelingen en producten in jouw vakgebied?
De groothandel waar ik vaste klant ben organiseert regelmatig bezoeken aan leveranciers en fabrieken. Vorige week ben ik mee geweest naar een fabriek waar allerlei dingen van koper worden gemaakt. Ik heb gezien hoe koperen platen en leidingen worden gemaakt, en ook hoe de euromunt wordt geslagen. Volgende week organiseert de groothandel een avond over duurzaam wonen. Dat zijn interessante dingen. Verder zijn er natuurlijk vakbladen, websites, beurzen et cetera. Ook belangrijk.
 
Hoe ontspan je na het werk?
Ik vis heel graag, vooral op snoek. Dat doe ik bij ons in de buurt, maar ook in de Maas, en in Zweden. Daarnaast doe ik aan wielrennen. Binnenkort ga ik de Alpe d`HuZes weer fietsen met een paar vrienden, dus we zijn volop in training.
 
 

Gerelateerde artikelen