Infraroodverwarming als deel van installatiemaatwerk

27 maart 2015 | 3 minuten leestijd

Uit de vele reacties op het voorgaande artikel over infraroodverwarming blijkt dat het onderwerp behoorlijk leeft in de installatiebranche. Op internet is veel informatie beschikbaar over infraroodverwarming; vooral op sites van leveranciers. Vanzelfsprekend zijn zij bijzonder positief over de mogelijkheden van hun product. De positieve geluiden op deze sites worden echter niet altijd onderbouwd met objectieve onderzoeksgegevens. Hierdoor is het – zeker voor de consument – lastig te bepalen wat nu precies de voordelen zijn van infraroodverwarming.

Iedere situatie een eigen oplossing

Wellicht dat de misverstanden die bestaan over infraroodverwarming voor een deel in de hand worden gewerkt omdat niet altijd onderscheid gemaakt wordt tussen infraroodverwarming als bijverwarming en als hoofdverwarming. Wim van Elk zet in zijn reactie het verschil tussen deze twee soorten verwarmen met infraroodverwarming uiteen. Of één van beide vormen van infraroodverwarming functioneel kan zijn, zal hoe dan ook afhangen van de omstandigheden. Of zoals Jan van Herpt stelt: “Vanwege de beperkte warmtecapaciteit zal een gunstige situatie zich alleen voordoen bij een goed geïsoleerde ruimte, waarvan de omhullende vlakken uit materiaal bestaat met een hoge isolatiewaarde en dus een lage warmtecapaciteit. De omgevingsvoorwaarden moeten wel aanwezig zijn. De panelen zijn dus niet in alle situaties, zonder meer toepasbaar.”

De kracht van het combineren

Femke Batterink geeft in haar reactie aan dat zij de kracht van infraroodverwarming vooral ziet in combinatie met andere technische mogelijkheden: “Dat betekent in de woning: basisverwarming tot 18 graden van de ruimte met behulp van warmtepomp in combinatie met vloerverwarming, en het infraroodpaneel voor de locatie waar de consument het meeste zit, bijvoorbeeld de keukentafel of boven de bank. Het resultaat is een duurzaam en comfortabel systeem wat geheel elektrisch werkt, dus zonder gebruik van fossiel aardgas. De elektriciteit kan duurzaam worden opgewekt met wind en zon, in tegenstelling tot aardgas!” Ook lezers Piet de Vries en Marco van Riemsdijk geven aan de toepassing van infraroodverwarming met zonnepanelen te zien als dé verwarming van de toekomst.

Onderbouwde maatwerkoplossingen

Het uitroepen van een bepaalde technologie tot ‘oplossing voor de toekomst’, brengt het gevaar met zich mee dat andere mogelijkheden worden uitgesloten. Iedere situatie vraagt om een eigen oplossing en het is onwaarschijnlijk dat één techniek ideaal is onder alle omstandigheden. Door te focussen op de specifieke eigenschappen van een technologie, wordt de omgeving uit het oog verloren. Belangrijk is echter het besef dat het in de installatiebranche gaat om maatwerk.
Infraroodverwarming biedt perspectief, zoveel is duidelijk. Zoals in het vorige artikel werd gesteld, is nader onderzoek echter noodzakelijk. Op basis van gedegen onafhankelijk onderzoek, kan de installatiebranche haar klanten voorzien van onderbouwde informatie. Vervolgens is het in iedere situatie aan de installatieprofessional om te komen tot een oplossing-op-maat. Daarbij is het zeker de moeite waard de toepassing van infraroodverwarming in de overwegingen op te nemen.

Gerelateerde artikelen