Installateurs blijven onmisbaar

17 december 2013 | 4 minuten leestijd

Ga bijvoorbeeld het gesprek aan met de voetbalclub die je sponsort en kijk hier hoe je de energievoorziening van clublokalen kunt verduurzamen. Of ga samenwerkingen aan met andere installateurs zodat jij de nieuwste technieken kan blijven leveren. En ga vooral kennis inwinnen in januari.

Titia Siertsema zegt: “Technisch moeten we meer met elkaar samenwerken. Je hebt kennis van aanpalende technieken nodig. Samen kunnen installateurs nieuwe concepten creëren waar de markt om vraagt.” Dus met de frase “Uitvinden doe je in je eentje. Innoveren doe je samen.” roept zij alle installateurs op om de vakbeurs VSK 2014 te bezoeken van 3 t/m 7 februari in Jaarbeurs Utrecht. Slimmer Samen Werken is thema.

De rol van installateurs

Hoe kunnen consumenten thuis duurzame energie realiseren? En hoe kunnen zij maximaal energie besparen? Hier ligt een rol voor de installateur. Die moet echter niet meer afwachten totdat de consument z’n showroom instapt. Installateurs moeten nieuwe communicatiemethoden zoeken. Ga bijvoorbeeld het gesprek aan met de voetbalclub die je sponsort. Kijk hoe je de energievoorziening van clublokalen kunt verduurzamen.

Zoek buurt- en wijkcomités op. “Daar komen leden die ook privé interesse hebben voor zonnepanelen, een zonneboiler of een andere duurzame oplossing.” Via het collectief kom je in contact met je nieuwe particuliere klant, schetst Titia Siertsema. “Lokale, duurzame initiatieven vormen een belangrijk element in het energie-akkoord. De bal ligt daarvoor bij de bouw- en installatiebranche, gemeenten en provincies.”

Verbreding van kennis

Dit betekent wel dat de behoefte aan kennis bij de gemiddelde installateur toeneemt, stelt Siertsema. Hij moet een bredere basis krijgen. Niet alleen kennis van sanitair- en klimaattechniek, maar ook basale kennis van elektrotechniek. “Bestaande technieken krijgen meer onderlinge samenhang en er komen nieuwe technieken.” Sanitair met geïntegreerde elektronica vergt van de installateur een zeker kennis van elektrotechniek. Geïntegreerde verwarmings- en ventilatiesystemen, in combinatie met bijvoorbeeld zonne-energie, bestrijken een breder vakgebied dan de klassieke CV-technologie

Slimmer Samen Werken

Een andere mogelijkheid is om niet zelf de kennis over alle technieken in huis te halen, maar samenwerking te zoeken met installateurs die een dergelijk specialisme hebben. Precies daar sluit het thema van de VSK 2014, Slimmer Samen Werken, op aan. Titia Siertsema: “Het gaat om keuzes maken. Blijf je de vakman die uitvoert wat anderen bedenken, dan is daar niks mis mee als je daarin excelleert.” Je kunt er ook voor kiezen om het installatiewerk te verbreden met dienstverlening.

Het kan nog een stap verder. De UNETO-VNI-voorzitter kent installateurs die ‘gratis’ PV-installaties leveren. Zij blijven eigenaar, de consument betaalt maandelijks een deel van het bedrag dat hij bespaart aan de installateur. Zo kun je nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen.

De installateur blijft onmisbaar

Er komt werk op ons af. Want energie besparen, duurzaam energie opwekken, en ook langer zelfstandig thuis blijven wonen als je ouder en zorgbehoeftiger wordt, kan niet zonder de installatiebranche. Daarom blijft het belangrijk als sector om jongeren te interesseren voor een van de beroepen in de installatiebranche.

Kennis opdoen op VSK

De installateurs zelf kunnen een eerste stap zetten door de VSK 2014 te bezoeken, vindt Titia Siertsema. “Kijk welke nieuwe technieken en producten er zijn. Laat je bijscholen door de fabrikanten en leveranciers. En ga ook eens bij de aanpalende vakgebieden kijken. Ga je met collega-installateur naar de VSK, zoek de anderen op, praat hoe je samen de nieuwe technologie in de markt kunt zetten. Innoveren doe je namelijk samen.”

Gerelateerde artikelen