Isolatie ’to the max’

9 december 2014 | 3 minuten leestijd

Er zijn verschillende manieren om een pand tegen vocht en kou te isoleren: vloerisolatie, dakisolatie, bodemisolatie, spouwmuurisolatie, gevelisolatie, glasisolatie enzovoort. Niet verrassend zijn dit tegelijkertijd de gebieden waar de meeste warmte ontsnapt. Iedere vorm van isolatie kan al een behoorlijke energiebesparing opleveren. Met een goede schilisolatie kan bijvoorbeeld tot wel 65 procent bespaard worden op de energiekosten voor verwarming.

Als installateur kunt u uw klanten informeren over welke isolatie inspanningen initieel het grootste rendement opleveren ten aanzien van de investering en welke isolatie maatregelen nodig zijn afhankelijk van het bouwjaar van de woning. Op die manier kan op termijn een heel gebouw aangepakt worden om warmteverliezen via kieren en spleten zo veel mogelijk te vermijden.

Is te veel isoleren mogelijk?

Een woning of bedrijfspand té veel isoleren is niet mogelijk. Denk alleen maar aan een passiefhuis; een woning die extreem geïsoleerd en luchtdicht gebouwd is en daardoor bijzonder energiezuinig is. Volgens het Passief Bouwen-keurmerk mag een passiefhuis pas zodanig genoemd worden als er jaarlijks niet meer dan 15 kWh/m² energie verbruikt wordt voor verwarming tot 20°C. Een passiefhuis verbruikt maar liefst 4 keer minder energie dan een doorsnee nieuwbouwwoning in Nederland en stoot bovendien de helft minder CO2 uit. Passief bouwen vormt op dit moment dan ook de hoogste norm op het vlak van gezond wonen, betaalbaar comfort en energie-efficiëntie.

Het is een misvatting te denken dat er alleen passief `gebouwd` kan worden; er bestaat ook nog zoiets als `passief renoveren`. Denk dan aan optimale schilisolatie, kierdichting, het installeren van ramen met drievoudig glas en de integratie van duurzame installaties. Met het oog op de Europese richtlijn rond energieneutraal bouwen vanaf 2020, vormt passief bouwen en renoveren een goede investering in de toekomst. Ook voor uw toekomst als installateur. Getuige daarvan zijn het groeiend aantal cursussen en trainingen op dit gebied.

Geen isolatie zonder ventilatie

`Isolatie to the max` kan niet zonder een goede ventilatie. Schimmelvorming en gezondheidsproblemen zijn de eerste tekenen aan de wand dat het met de luchtkwaliteit niet goed zit. Bij een passiefhuis wordt vooral geopteerd voor een combinatie van ventilatie met gescheiden luchtstromen en een warmteterugwinning-unit, waardoor opnieuw een flinke besparing bij het verwarmen van de woning gerealiseerd kan worden. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte uit de gebruikte/vervuilde lucht die afgevoerd wordt vervolgens weer wordt gebruikt om de koude luchttoevoer van buiten te verwarmen.



Gerelateerde artikelen