‘Optimale bescherming tegen spanningspieken’

Installatie
25 januari 2024 | 3 minuten leestijd

Overspanningspieken kunnen gevoelige elektronica beschadigen en hierdoor kritische processen verstoren. DEHN biedt met de overspanningsbeveiligingsoplossing DEHNguard ACI optimale bescherming tegen deze spanningspieken veelal veroorzaakt door bliksem en schakelhandelingen.

Beschikbaarheid van elektronica en apparatuur wordt steeds belangrijker vandaag de dag, doordat deze steeds vaker draadloos met elkaar in contact staan en comfort en veiligheid hierdoor iedere dag weer geruisloos geregeld worden. Overspanningspieken kunnen deze veelal gevoelige elektronica beschadigen en processen hiermee verstoren.

Duurzame energie en power quality optimalisatie

Tevens passen we binnen (klimaat)regelingen steeds vaker schakelende voedingen toe en koppelen duurzame energiebronnen aan de installatie, waarbij eveneens omzetting plaats vind van gelijk- naar wisselspanning en visa versa. Deze elektronica kan ons net danig vervuilen en de zgn. power quality van de installatie doen verslechteren, met als gevolg dat er veel ongewenste en onvoorziene spanningspieken de werking van apparaten kunnen verstoren. 

Hoogwaardige bescherming en voordelen

DEHN biedt met de overspanningsbeveiliging DEHNguard ACI optimale bescherming tegen overspanningspieken veroorzaakt door bliksem en schakelhandelingen en staat garant voor het hoogste niveau van veiligheid en beschikbaarheid van uw systeem. Met de ACI-technologie – Advanced Circuit Interruption – biedt deze overspanningsafleider vele voordelen voor de ontwerper en installateur, zoals:

  • Veilig dimensioneren: configuratiefouten bij het kiezen van een juiste voorzekering zijn verleden tijd. Dit verhoogt de beschikbaarheid van systemen. De nieuwe gecombineerde vonkbrugschakelaar is direct in de overspanningsafleider ingebouwd en is altijd selectief met de voorgelegen zekering;
  • Verhoogde beschikbaarheid: Hoge weerstand tegen tijdelijke overspanningen (TOV), bijv. wanneer de nulleiding losgeraakt is, kunnen apparaten (blijvend) beschadigen. De ACI-technologie biedt een veel hogere weerstand tegen tijdelijke overspanningen en is minder gevoelig voor invloeden door hogere harmonischen;
  • Langere levensduur van de afleider: de ACI-technologie is lekstroomvrij. Dit voorkomt voortijdige veroudering van de afleider, waardoor deze langer mee gaat. Tevens wordt onbedoelde afschakeling van isolatiebewaking voorkomen.
  • Eenvoudige te installeren:voor alle toepassingen volstaat een 6 mm2 leidingdoorsnede. Het aansluiten met 6 mm2 betekent ook dat het installeren van SPD eenvoudiger wordt.
  • Toekomstbestendig bij transitie in de energiesector: bij duurzame energieopwekking gelden andere parameters voor stroomnetten. Op zichzelf staande netwerken en opslagsystemen veranderen de condities voor kortsluitstromen en -vastheid. Met de ACI-technologie zin alle systemen voorbereid op deze nieuwe eisen.

Gerelateerde artikelen