`Positieve verhalen zijn goud waard!`

1 augustus 2014 | 3 minuten leestijd

Wat was je eerste klus?

“Mijn eerste klus weet ik nog goed, dat was ook de eerste keer dat ik zelf een offerte had gemaakt. Mensen waren met de verbouwing van een zolder bezig en de cv-ketel moest van de ene naar de andere kant verplaatst worden. Dan moet je ook het hele leidingwerk aanpassen. Het is allemaal goed gegaan, maar ik vond het – toen – niet niks!”

Wat zou je heel graag een keer doen qua klus/project?

“Het lijkt me fijn om de w-installaties in een monumentaal pand te mogen aanleggen. En dat tijd en geld dan geen rol speelt. Tegenwoordig moet alles snel en goedkoop, dat vind ik wel eens jammer. Lekker met koper mogen werken in plaats van met kunststof, de dingen echt mooi maken, en dan ook alles doen: van leidingwerk tot sanitair en van het dak tot de riolering.”

Wat is je favoriete gereedschap, materiaal of merk?

“Dat is eigenlijk een heel onbenullig dingetje, maar wel heel fijn: een pvc-knipper. Als je pvc zaagt, wordt het nooit netjes. Je krijgt bramen en het kost veel tijd. Met een knipper ben je zo klaar.”

Kun je je een probleem herinneren en hoe heb je dat opgelost?

“Een tijd geleden werd ik gebeld om een lekkage aan een dak te verhelpen. Dat dak was twee jaar daarvoor vervangen, maar dat bleek niet goed gedaan. Het was geplakt, er was vocht onder gekomen en het was gaan golven. Een behoorlijk probleem dus, niet zo zeer voor mij, maar voor de klant. Er moest een nieuw dakhout en een nieuwe dakbedekking op. Heel vervelend.” 

Welke cursus/opleiding (bij/nascholing) heb je het laatst gevolgd?

“Ik was laatst een dagje intern bij Nefit om meer te leren over de serie TopLine. Ik plaats behoorlijk wat Nefit-ketels dus dat houd ik graag bij.”

Trots op … ?

“Dat ik iedere dag werk heb.”

Tips voor concullega`s?

“Zorg dat de klant tevreden is. Dat levert je twee dingen op: je wordt terug gevraagd als ze nog eens een loodgieter nodig hebben, en ze vertellen positieve verhalen aan andere mensen. Dat is goud waard!”

Wat zie je over 10 jaar gebeuren op het terrein van de w-techniek/verwarming/CV?

“Ik denk dat `het groene gebeuren` nog belangrijker wordt: zonnepanelen en dergelijke, er is nog ruimte genoeg op de Nederlandse daken. Daar kan voor installateurs nog veel werk uit komen. Ik ben me daar nu ook in aan het verdiepen, maar zoiets kost best veel tijd. En het gewone werk gaat ook door.”

Gerelateerde artikelen