Sneller installeren met stekerbare installaties

Installatie
14 september 2023 | 4 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Het ontwerpen en implementeren van een stekerbare installatie past perfect bij prefab-bouw. Want door al tijdens de prefabricatie via kant-en-klare componenten de gewenste elektrische installatie op te bouwen en te integreren, stroomlijn je het bouwproces, het levert veel tijdwinst op en je voorkomt er installatiefouten mee.

Dankzij een stekerbare installatie kunnen bouwelementen zoals muren, vloeren en plafonds helemaal compleet worden opgeleverd, inclusief kant-en-klare elektrische installatie. Op de bouwplaats hoef je de installatiedelen in deze elementen alleen nog maar op elkaar aan te sluiten. Dat is letterlijk een kwestie van plug-and-play, omdat dit via connectoren gaat die vooraf in vloeren, wanden en plafonds zijn aangebracht.

Goed voorbereid

Dankzij stekerbaar installeren wordt het werk op de bouw drastisch vereenvoudigd en verkort. Elektrische componenten zoals kabels, verbindingsstukken, schakelaars en aansluitpunten worden al tijdens de prefabricatie opgenomen in bijvoorbeeld de wanden en het plafond. Door tijdens plaatsing connectoren ‘in elkaar te klikken’ wordt elk installatiedeel snel en eenvoudig aan het grote geheel toegevoegd. 

Veelgebruikte stekerbare systemen zijn het Winsta-systeem van Wago en GST-systeem van Wieland. Vrijwel al het arbeidsintensieve werk is dankzij de stekerbare installatie al vooraf geregeld op de werkplaats of in de fabriek, en dat onder optimale werk- en weersomstandigheden. Het betekent wel dat er extra aandacht nodig is aan de ontwerpkant, om de prefabricage tot in de puntjes uit te werken. Op de bouwplaats zelf moeten de geïntegreerde delen van de elektrische installatie immers via de connectoren zorgvuldig op elkaar aansluiten en is er geen ruimte meer om bijvoorbeeld nog even ergens een extra contactpunt aan te brengen of iets naar een andere plek te verplaatsen.

Klikvergrendeling

Behalve tijdbesparend, wat ook gezien de krapte op de arbeidsmarkt meer dan welkom is, worden eventuele installatiefouten voorkomen. Want alles zit al voorgemonteerd op de vooraf bepaalde plek, er is geen los installatiemateriaal of maatwerk nodig op de bouwplaats en potentiële aansluitfouten worden voorkomen doordat de connectoren zo zijn ontworpen dat ze niet verkeerd kunnen worden ingestoken. Dat alles verlaagt ook de faalkosten flink. De connectoren hebben een hoorbare klikvergrendeling, waardoor je als installateur altijd zeker weet dat de verbinding op de enige juiste en veilige manier tot stand is gebracht.

Herhaling

Bij seriematige bouw en alles met een hoge repeteerfactor neemt de efficiency van stekerbare installaties toe, doordat alles maar één keer bedacht en uitgewerkt hoeft te worden en daarna op identieke wijze uitgevoerd kan worden. Denk aan ruimten in hotels, kantoren en scholen, net als in de zorg of verpleging. Aan de gebruikerskant kan apparatuur rechtstreeks op de installatie worden aangesloten. Voor zoiets als woningen zijn nog steeds traditionele aansluitpunten mogelijk, zodat bewoners de voor consumenten gebruikelijke verlichting kunnen ophangen en apparatuur kunnen blijven gebruiken.

Duurzaam en circulair

Behalve bij prefab is stekerbaar installeren ook prima toe te passen bij renovatieprojecten. Zoals bij de transformatie van een kantoorpand of schoolgebouw naar zoiets als appartementen of studentenunits. Net zo kun je in een stekerbaar ontwerp alvast rekening houden met technische functies die pas in een later stadium zullen worden gerealiseerd.

Stekerbare installaties of componenten ervan zijn herbruikbaar. Want wat snel en eenvoudig geplaatst wordt en via connectoren en verbindingsstukken met elkaar is verbonden, kan later ook weer worden ontkoppeld of ontmanteld. Waarna het op een andere manier of op een andere plek opnieuw kan worden ingezet. Stekerbaar installeren past daarmee perfect bij duurzaam en circulair bouwen.

Gerelateerde artikelen