Top LED-downlighter ; royale uitstraling en perfecte lichtverdeling

16 december 2013 | 3 minuten leestijd

Wie deze 170 mm ronde `Top` van Interlight ziet zal het direct beamen: dit is een professionele LED-downlighter die zich in alle opzichten kenmerkt door een bijzondere uitstraling. En dan hebben we het beslist niet alleen over de lichtafgifte. Want bij dit nieuwe inbouwarmatuur wordt bij de opmerkelijke uitstraling vooral ook gedoeld op de fraaie optiek die men hier heeft toegepast. De kern hiervan wordt gevormd door een prachtig kunststof venster met een groot aantal driehoekige segmenten, die eigenlijk nog het beste te vergelijken zijn met de facetten van een geslepen diamant. Samen zorgen al deze markante vlakken voor een zachte, gelijkmatige lichtbundel en een mooie lichtverdeling.

Dit buitengewone ontwerp heeft het grote voordeel dat van het LED-licht dat deze lamp afgeeft nooit enige hinder ondervonden wordt. Terwijl er van een groot aantal LED`s gebruik wordt gemaakt zijn deze door het speciale venster van buitenaf nauwelijks zichtbaar. Zelfs als men er direct inkijkt zal er daardoor geen sprake zijn van lichtschittering, die bij de gebruikelijke downlighters vaak als uitermate lastig wordt ervaren. Bij dit extra zuinige Interlight armatuur is een stralingshoek van maar liefst 100° opgegeven, zodat in iedere situatie een royale, behaaglijke verlichting te garanderen is; het toegepaste lichtvenster waarborgt daarbij dat deze brede uitstraling – ook bij lagere plafonds en gangen – in geen geval als hinderlijk zal worden gezien.

De nieuwe Top is een fraaie downlighter die overal als vervanger van de veel gebruikte 2x9W CFL plafondinbouwspots in te zetten is. Het niet-dimbare LED-armatuur vergt slechts een vermogen van 8W (ofwel nog minder dan de helft), terwijl het een ruim tweemaal zo grote lichtopbrengst levert; de lichtafgifte bedraagt 640 lumen, bij een kleurtemperatuur van 3000K. Volgens opgave van de fabrikant komt de CRI op 82%, zodat men langdurig van een constante lichtkleur verzekerd kan zijn. Men spreekt van een Power Factor van 0,9 en een verwachte levensduur van 50.000 uur. Voor het plaatsen van dit armatuur is een ø150-155 mm inbouwgat verlangd, terwijl met een inbouwhoogte van slechts 50 mm volstaan kan worden; geïntegreerde veren zorgen na plaatsing voor een veilige borging. Aan de buitenzijde is een gladde witte dekring met een diameter van 170 mm toegepast. De compacte 230V AC LED-lamp is in een degelijke behuizing ondergebracht, die men geheel in kunststof heeft uitgevoerd. Gezien zijn ontwerp en uitvoering is deze inbouwspot ideaal voor gebruik in bijvoorbeeld luifels en kleine gangen. De downlighter beantwoordt volledig aan de IP44-eisen, zodat hij ook probleemloos in natte ruimtes toepasbaar is. Iedere spot wordt standaard geleverd met een kleine driver, die men eenvoudigweg nabij het armatuur installeert.

Gerelateerde artikelen