Trends in verwarming 2015

12 januari 2015 | 4 minuten leestijd

Trend 1: Multifunctioneel en hybride verwarmen

In een eerder verschenen artikel werden de mogelijkheden van een multifunctionele radiator, die niet alleen verwarmt maar ook koelt, reeds beschreven. Dergelijke radiatoren kunnen aangesloten worden op een warmtepomp of speciale HR-ketel.

Een speciale vermelding gaat naar hybride systemen van verwarming: verwarming als een combinatie van fossiele brandstoffen met systemen op hernieuwbare energie. Denk bijvoorbeeld aan de combinatie van een condensatieketel, gebruikt voor de verwarming van een woning, met een zonnecollector voor warm water.

Trend 2: Verwarming met hoger rendement

Deze trend is niet nieuw, maar verwacht wordt dat de vraag naar verwarmingssystemen met een steeds hoger rendement blijft groeien. Denk maar aan de HR+ en de HR-top toestellen of condensatieketels. Doordat ze de warmte door condensatie uit de verbrandingsgassen trekken en hergebruiken, kunnen deze een rendement van meer dan 100% behalen.

Opdat de HR-ketel daadwerkelijk een hoog/hoger rendement haalt, is voor u als installateur een belangrijke taak weggelegd voor advies voor de juiste keuze voor een HR-ketel en het inregelen ervan.

Trend 3: Besparen en isoleren zorgt voor boost in duurzame verwarming

Voor zowel particulieren als bedrijven is energie besparen dé trend bij uitstek. Een goede isolatie zorgt dat een minimum aan verwarming volstaat om een aangenaam binnenklimaat te realiseren. Hoe beter een pand geïsoleerd is, des te beter kunnen duurzame alternatieven in verwarming aan de vraag voldoen, denk bijvoorbeeld aan stille pelletkachels, zonnecollectoren, aardwarmte en warmtepomp, en hout(snipper)- of pelletketels.

Hierbij zeker vermeldingswaardig is de trend `lage temperatuur verwarming` (LTV). Met LTV kan een (zeer) goed geïsoleerd huis gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker verwarmd worden dan met een gewone CV. Bij LTV is de aanvoertemperatuur van het water dat naar de radiatoren, vloer- of wandverwarming gaat, maximaal 55°C (ipv 80°C). LTV zorgt zo voor energiebesparing én is beter voor de gezondheid van de bewoners. Een systeem voor LTV is te koppelen aan zo goed als alle HR-ketels, collectieve verwarming en aan warmtepompen.

Of wat dacht u van infrarood verwarming?

Trend 4: Ruime keuze in verwarming, personaliseerbaar naar eigen smaak

Verwarming als eyecatcher in het interieur, want het oog wil ook wat. Veel fabrikanten bieden de consument een enorme keuze in radiatoren. Radiatoren, van klassiek tot design, zijn in verschillende uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar. Zo kan uw klant precies die radiator kiezen, die het beste bij zijn/haar interieur past.

Ook wat kachels en haarden betreft zijn er voor 2015 enkele trends waar te nemen. Zo blijven de witte kachels het goed doen, net als de energiebesparende inbouw gashaarden met een eco-stand. Zelfs al is de gewenste binnentemperatuur bereikt, dan kan men nog van een vol en levendig vlammenspel genieten. Ook de Scandinavische design houtkachels met speksteen zullen in 2015 populair zijn.

Trend 5: Het gemak dient de mens

Domotica zet ook binnen de verwarming de toon. Veel particulieren vinden het ideaal om hun verwarming in huis op afstand, bijvoorbeeld via het internet of de smartphone, te kunnen bedienen. Zo kunnen ze zonder energie te verspillen toch altijd in een heerlijk warm huis binnenkomen.  

Gerelateerde artikelen