Van de digitale snelweg naar de digitale snijplank

29 maart 2014 | 3 minuten leestijd

Tijdens CES 2014, Een consumententechnologie show die jaarlijks word gehouden in Las Vegas, presenteerde Whirlpool hun ideeën voor de keuken van de toekomst.

Een demonstratie op de stand toont de keuken met het keukenblad van de toekomst. Het keukenblad is een gigantische `Touch-screen` wat is gekoppeld aan een smartphone of een tablet. Zo kunnen er op het keukenblad push notificaties worden getoond als er een nieuw bericht binnen komt op de telefoon. Misschien nog wel handiger, op het keukenblad kunnen ook recepten worden weer gegeven. Op het moment dat de gebruiker een bakje of kopje op het blad plaatst wordt er weergegeven hoeveel er van een bepaald ingrediënt in moet.

De keuken maakt gebruik van inductie technologieën om de pannen te verhitten, inductie kookplaten hebben alleen effect op metalen. Hierdoor kan het keukenblad nog steeds gebruikt worden als Touch-screen. Ondanks de demonstratie op de stand wordt het al snel duidelijk dat Whirlpool nog heel veel moet doen om het keukenblad tot een verkoopbaar eindproduct te brengen.

De visie van het bedrijf is om een grote dunne tablet achtige plaat of mat te produceren waar de inductie elementen al in zitten, een lastige taak aangezien inductie kookplaten nu nog erg groot zijn. Om dit dan ook nog te combineren met een Touch-screen technologie gaat een enorme uitdaging worden. De demo op de CES was dan ook een voorbeeld, een projectie op een gewoon keukenblad. wel liet het bedrijf weten dat de technologie in ontwikkeling is en ze hopen deze over ongeveer 5 jaar op de markt te kunnen brengen.

Naast het keukenblad liet Whirlpool concepten van mogelijke next-gen keukenapparatuur zien. De apparaten zijn allemaal met elkaar verbonden en te bedienen via een APP. Het belangrijkste apparaat de koelkast. De concept koelkast weet welke producten er nog in zitten. Op basis van die informatie geeft de koelkast suggesties voor recepten. Als een gebruiker een van de voorgestelde recepten heeft gekozen kan de over automatisch gaan voorverwarmen op de juiste temperatuur. Mocht iemand vervolgens morsen tijdens de maaltijd kan het systeem de wasmachine voor programmeren op basis van de vlek.

Een groot deel van de ideeën klinken nu nog futuristisch, maar het mag duidelijk zijn dat Whirlpool bezig is om een keuken te realiseren die verbonden met elkaar de ervaring van de gebruiker zal verrijken.

Gerelateerde artikelen