Woning verwarmen met restwarmte computerserver

30 maart 2015 | 2 minuten leestijd

Computerservers zijn volop te vinden in datacenters, waar de computers allerlei ingewikkelde berekeningen maken. Tijdens het rekenen produceren de computerservers ontzettend veel warmte. Deze warmte gaat in de datacenters grotendeels verloren. Sterker nog: er moeten koelsystemen aan te pas komen om de temperatuur in de datacenters aangenaam te houden en de servers voldoende ‘af te koelen’.

Design radiator met ingebouwde server

Start-up Nerdalize vindt het zonde dat de opgedane warmte op deze manier verloren gaat en ontwikkelde samen met Eneco de eRadiator. De eRadiator is een design radiator met ingebouwde server. Net als de computerservers in het datacenter maakt ook de eRadiator allerlei berekeningen. Het grote verschil is alleen dat de warmte die hierbij vrijkomt niet zomaar ‘wegvloeit’, maar gebruikt wordt om de woning te verwarmen. “We halen de servers uit de datacenters en plaatsen ze in de woning, zodat mensen die warmte kunnen gebruiken”, legt Boaz Leupe, een van de oprichters van Nerdalize, uit.

Kostenbesparing en milieuwinst

Terwijl de computerservers in de woningen staan, voeren ze allerlei complexe berekeningen uit voor onderzoek naar bijvoorbeeld nieuwe medicijnen. Onderzoek toont aan dat het concept van Nerdalize voor bedrijven en instellingen met behoefte aan rekenkracht een kostenbesparing van 30 tot 50 procent kan opleveren. Er zijn immers geen kosten meer voor huisvesting en koeling van datacentra. Ook voor het milieu is er een flinke winst: de energie wordt dubbel gebruikt. “Je gebruikt de kWh eigenlijk twee keer. Eén keer in de server en een keer om iemands huis te verwarmen”, aldus Leupe.

Het is de eerste keer dat een dergelijke radiator bij gewone huishoudens wordt geplaatst. Vijf uitverkoren gezinnen hebben er sinds vorige week een ‘op proef’. Ze testen de server-verwarming tot het einde van het jaar. Eneco en Nederalize gebruiken de opgedane ervaringen vervolgens om het product te verbeteren en eventueel voor meer klanten beschikbaar te stellen.

Gerelateerde artikelen