Alles over warmtepompen weten? Hier moet je zijn!

Installatie
17 januari 2024 | 8 minuten leestijd
Geschreven door: Sander van der Meijs

Op de VSK, die van 6 t/m 9 februari wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, is een overweldigende hoeveelheid warmtepompen te vinden. Dus wil je jezelf helemaal bijspijkeren over alle ontwikkelingen rond deze apparaten, dan moet je op VSK zijn. Begin maar eens met deze 23 stands.

Western Airconditioning

De focus van Western Airconditioning ligt deze VSK helemaal op propaan warmtepompen, een technologie die de potentie heeft om de traditionele HVAC-systemen te transformeren. Met deze keuze willen ze een licht werpen op een duurzame en efficiënte oplossing voor de Utiliteitsbouw. Als je wilt weten wat hier allemaal achter steekt, ga dan langs op hun stand

Hal 10, stand F098

Weheat

De Blackbird van Weheat misstaat nergens. Hij gebruikt propaan als koudemiddel en elk component is volledig recyclebaar. Het is ook goed om te vragen naar de toekomstbestendigheid van deze warmtepomp. Overschakelen van hybride naar all-electric is een kwestie van een software update.

Hal 12, stand F060

Groupe Atlantic Nederland

Op de stand van deze aanbieder kun je lucht/lucht en lucht/water warmtepompen bewonderen van het Franse merk Atlantic. De lucht/water warmtepompen behoren tot de energiezuinigste in de markt en zijn kampioen op het vlak van COP-rendement bij vriestemperaturen.

Ze hebben ook een hybride warmtepomp zónder binnenunit: de Aurea Hybride add-on. Dat betekent dat de cv-ketel niet verplaatst hoeft te worden en dat de ruimte in de woning behouden blijft. De Aurea Hybride add-on past op elke cv-ketel en er zijn geen f-gas handelingen nodig om deze te kunnen plaatsen.

Hal 12, stand D030

Gree

Op de stand van Gree kun je de Versatie III warmtepomp bewonderen. Deze warmtepomp is geschikt voor het verwarmen en koelen van woningen en kantoren en zorgt voor sanitair warmwater. Natuurlijk verkrijgbaar in een split- of monoblockuitvoering en zowel hybride als all-electric inzetbaar. Laat je vooral bijpraten over de Gree tweetrapscompressor.

Hal 11, stand F076

Technea

Technea levert monoblock warmtepompen van het Oostenrijkse merk Ovum. Volgens eigen zeggen is hun propaan-machine de stilste en de meest efficiënte ter wereld, met een SCOP van 6.02. Wat geluid betreft zit deze warmtepomp op 39,3 dB, dus hij zou zelfs op de erfgrens kunnen staan. Daar geldt namelijk een maximum van 40 dB.

Hal 12, stand A090

Remeha

Remeha is een grote speler in Nederland. Ze hebben een keur aan warmtepompen voor alle situaties om je te laten zien op hun stand. De hybride Elga Ace, maar ook verschillende all-electric warmtepompen, lucht-water, monoblock, split en geschikt voor verwarmen en koelen. 

Hal 12, stand D010

Intergas

Ook intergas is groot op de Nederlandse markt en heeft prachtige warmtepompen en warmtepomptechniek op de stand. Het is echt de moeite waard om te vragen naar de Xtend, en hoe warmtepomp en CV-ketel optimaal kunnen samenwerken.

Hal 12, stand D092

ATAG Verwarming

ATAG is een Nederlandse producent die een keur aan warmtepompen in huis heeft. Ze claimen dat hun warmtepompen de stilste zijn in hun klasse en dat ze zeer makkelijk zijn aan te sluiten. Geef hen de kans je te overtuigen op hun stand.

Hal 12, stand C090

Midea

Midea is een wereldwijde speler. Ze laten je op hun stand graag de Midea Serie Arctic Split zien, een modulaire oplossing met optionele warmwatertank, en de Midea Serie Arctic Tower, een 3-in-1-oplossing voor koelen, verwarmen en sanitair water

Hal 7, stand C019

Etherma

De FIRE + ICE lucht-lucht warmtepomp van Etherma is weer een heel ander verhaal dat je kunt ophalen op de VSK. Het is een kleine monoblock voor binnen en je hebt dus geen buitenunit nodig. Deze warmtepomp is perfect geschikt voor ruiten van ongeveer 35 vierkante meter. De warmtepomp is snel en eenvoudig te installeren op een buitenmuur.

Hal 8, stand C054

Gafco en Verholt

Het zal veel installateurs als muziek in de oren klinken: een compleet gemonteerde all-electric warmtepomp in een SKID bestellen en binnen een paar dagen in huis hebben. Plug & Play, hoe snel wil je je klanten bedienen? Inventor maakt dit mogelijk in samenwerking met importeur Gafco Koude & Klimaat. Tijdens VSK wordt deze nieuwe SKID gepresenteerd. Dus laat je bijpraten op de stand.

Hal 12, stand D126

Vaillant

Vaillant is weer een producent van CV-ketels die zich succesvol op de warmtepompen heeft gestort. Ze hebben verschillende hybride en all-electric lucht-water en water-water warmtepompen in de aroTHERM en flexoTHERM lijen. Deze VSK wordt alvast de fluisterstille aroTHERM Split plus getoond, die eind 2024 wordt verwacht. Zeker de moeite waard om langs te gaan voor meer informatie.

Hal 12, stand C030

Inventum

Inventum Technologies produceert warmtepompen zonder buitenunit. Het zijn ventilatie warmtepompen waarin ruimteverwarming en ventilatie in één toestel worden gecombineerd. Ze zijn zowel hybride als all-electric in te zetten. Eén van die nieuwe producten die Inventum Technologies presenteert op haar beursstand is de Compacto, dit jaar genomineerd voor de VSK Awards in de categorie ‘Gezond en Comfort’. 

Hal 11, stand C100

Itho Daalderop

Dit is ook weer een Nederlandse fabrikant die 90 procent van zijn producten hier ontwikkelt en produceert. Ga naar de Amber kijken, die er niet alleen heel goed uitziet, maar ook erg stil is. Deze warmtepomp heeft juist weer alleen een buitendeel. Hij kan gebruikt worden in een hybride of all-electric opstelling.

Hal 8, stand G121

Panasonic

Laat je op de stand van Panasonic vertellen waarom de Hybrid+ de slimste warmtepomp is voor de toekomst. Hoe kun je hiermee stap voor stap woningen verduurzamen? Verder zal de nieuwste generatie warmtepompen van Panasonic te zien zijn op de VSK. Bijvoorbeeld de Aquarea L-serie warmtepomp. Deze volledig elektrische lucht-water warmtepompserie is ontworpen om de eigenschappen van het koudemiddel propaan te maximaliseren.

Hal 12, stand C120

Nefit Bosch

In 2004 hebben Nefit en Bosch de handen ineengeslagen en dat heeft mooie techniek opgeleverd. Laat je op de stand bijpraten over de laatste stand van zaken. Zo wordt op de VSK de Compress Hybrid 5800i AW gepresenteerd. Deze hybride monoblock-oplossing maakt gebruik van propaan als koudemiddel. En je kunt je laten vertellen hoe je een warmtepomp keurig op het dak wegwerkt.

Hal 12, stand A003

NIBE

Dit is een Zweedse fabrikant. Meer dan 40 jaar geleden produceerden ze al hun eerste warmtepomp, dus er is daar een schat aan ervaring te vinden. Ook goed om je te beseffen: deze warmtepompen hebben het Scandinavische klimaat als uitgangspunt. Dat is nog eens wat anders dan die wintertjes van ons. Reden genoeg om een kijkje te nemen en je te laten bijpraten.

Hal 13, stand A030

Encor

Anders dan de meeste andere fabrikanten richt Encor zich op bodemwarmte. Die wordt aan de bodem onttrokken met behulp van een gesloten bodemwarmtewisselaar. Deze afwijkende insteek maakt een bezoek aan de stand meer dan waard.

Hal 12, stand A070

Alutherm Heating

Alutherm Heating levert een hybride warmtepomp, de Hybride Connect2. Met de slimme besturing is deze oplossing ideaal bij ketelvervanging of renovatieprojecten.

Hal 11, stand B030

Heatcomp

Heatcomp is een groothandel die zich specifiek richt op duurzame producten en ze hebben dus ook warmtepompen in het assortiment. Het zijn monoblocks en ze werken op het milieuvriendelijke propaan. Interessant voor dealers.

Hal 12, stand F121

Viessmann

Ben je benieuwd naar de combinatie van warmtepomp, zonnepanelen en batterijen? Dan kun je Viessmann niet overslaan. De mooie en slimme warmtepomp Vilocal maakt een bezoek aan de stand sowieso de moeite waard.

Hal 12, stand E070

Airview

Als totaalleverancier van klimaatoplossingen heeft Airview natuurlijk ook warmtepompen. Maar het gaat ook om de combinaties die ermee te maken zijn. Voor woningbouw laten ze bijvoorbeeld een Slimme Woning-opstelling zien inclusief Propaan Monobloc lucht/water warmtepomp EDGE F, het centrale regelsysteem CONTROL 4 NRG en de thuisaccu met de geïntegreerde omvormer, de SINERGY.

Hal 11, stand A095

Monarch

Tot slot een vreemde eend in de bijt die toch de moeite waard is als je meer wilt weten over de techniek. Monarch laat je zien hoe werktuigbouwkunde en elektrotechniek samenkomen in een warmtepomp. Want dat is niet alleen een apparaat om te installeren, het is ook een complex elektronisch systeem.

Hal 10, stand A071

Gerelateerde artikelen