4 CO2-warmtepompen voor particulier en industrie

Installatie
24 oktober 2023 | 7 minuten leestijd
Geschreven door: Kees Krick

Een warmtepomp die gebruikmaakt van CO2 als koudemiddel (R744) heeft onder meer als voordeel dat er een hoge watertemperatuur geleverd wordt, waardoor de bestaande radiatoren niet vervangen hoeven te worden. Daarnaast is dit koudemiddel niet giftig, niet ontvlambaar en dan hebben we het nog niet eens gehad over de extreem lage GWP-waarde van (uiteraard) exact één. We kijken hier naar vier CO2-warmtepompen.

Renova

De CO2 lucht/water-warmtepomp van Renova heeft een hoge CV-aanvoertemperatuur van 85 graden Celsius, waardoor bestaande hoge temperatuurradiatoren zeker niet vervangen hoeven te worden. Het vermogen van de warmtepomp is 4.5 of 8 kW en deze kan gecombineerd worden met een PCM-buffervat van 270 liter of 440 liter. Dit vat kan op een constante temperatuur van 85 graden worden gehouden, terwijl de retourtemperatuur op 30 graden ligt.

Dankzij een thermostatisch mengventiel kan de gewenste tapwatertemperatuur naar smaak worden ingesteld. De warmtepomp werkt tot een minimale temperatuur van -25 graden en dat mag maximaal +43 graden Celsius worden. Voor bijverwarming onder extreme omstandigheden en in uitzonderlijk situaties kan altijd nog een optioneel elektrisch verwarmingselement in het buffervat gemonteerd worden.

Dit buffervat maakt gebruik van fase-overgangsmaterialen, de zogeheten Phase Change Materials (PCM). Dit materiaal kan enorm veel thermische energie opslaan binnen een naar verhouding klein volume en dat later uiteraard ook weer afstaan. Hierdoor kan het systeem piekvragen aan zonder dat een extra zware warmtepomp geïnstalleerd hoeft te worden.

Kijk hier voor meer informatie over de Renova 8kW en 4,5 kW CO2-warmtepopmpen en de 270 liter en 440 liter PCM-buffervaten

MHI Q-ton

Dit is een warmtepomp waarmee enorme volumes aan warm tapwater geproduceerd kunnen worden en die onder andere bedoeld is voor hotels, zorginstellingen, zwembaden, zorginstellingen appartementencomplexen, woningblokken, wasserijen en uiteraard de industrie.

Deze CO2 lucht/water-warmtepomp van Mitsubishi Heavy Industries levert een watertemperatuur van maar liefst 90 raden Celsius en krijgt dit voor elkaar bij een buitentemperatuur van -25 tot +43 graden. Waarbij tot -7 graden honderd procent van de capaciteit behouden blijft. De Q-ton is volledig modulair opgezet en kan uit maximaal 16 units bestaan. Hierdoor kan het vermogen stapsgewijs oplopen van 30 kW tot maximaal 480 kW (30 kW per unit).

Het volledige systeem is via één controller met touchscreen op afstand te bedienen. Dagelijks kan hiermee tussen 3.000 en ongeveer 100.000 liter aan warm tapwater verzorgd worden met een instelbare temperatuur van 60 tot 90 graden.

Kijk hier voor meer informatie over de Mitsubishi Heavy Industries Q-ton

Durocan

Bij de (All Electric Ready) hybride en de all-electric CO2-warmtepomp van Durocan heeft de buitenunit een thermisch vermogen van 4.5 kW. Via een cascade-opstelling van maximaal drie van deze buitenunits kan afhankelijk van de behoefte gekozen worden voor een totaal vermogen van 4.5 kW, 9 kW, of 13.5 kW. De buitenunit kan op een reguliere 230 Volt stroomvoorziening worden aangesloten zolang het om één of twee units gaat. Pas bij drie buitenunits is krachtstroom nodig.

Tot een buitentemperatuur van -31 graden Celsius kan verwarmingswater van 63 graden en tapwater van 65 graden Celsius geproduceerd worden. De buitenunit is met 37 dB(A) nog stiller dan een doorsnee koelkast. In het geval van twee units wordt dat 40 db(A) en bij drie buitenunits 41 dB(A), waardoor het geluid in die gevallen nog steeds slechts op koelkastniveau zit.

Parameters en systeemtemperaturen kunnen behalve op het display ook via internet worden geraadpleegd. Handig voor zowel de gebruiker als de installateur, omdat de installatie zo op afstand beheerd kan worden. Afhankelijk van de warmwaterbehoefte kan gekozen worden voor een boiler met een inhoud van 200 liter of 300 liter, om zo de all-electric CO2-warmtepomp compleet te maken.

Kijk hier voor meer informatie over Durocan warmtepomp-systemen

Interclima Greentech GeoHeat

Dit is een water/water-warmtepomp voor de voorziening van warm tapwater en die specifiek is bedoeld voor commerciële en industriële toepassingen. Denk aan restaurants, hotels, wasserijen, wooncomplexen, ziekenhuizen, sportcomplexen en ga zo maar door.

Met de GeoHeat is warm tapwater tot wel negentig graden Celsius te maken en het werkgebied van de warmtepomp ligt tussen -3 graden Celsius en +20 graden Celsius. Van het bronwater wel te verstaan, omdat het in tegenstelling tot de overige besproken warmtepompen ditmaal om een water/water-warmtepomp gaat.

Er zijn vier modellen mogelijk, de GeoHeat 18, 24, 48 en 100. Doordat deze modellen onderling zijn te koppelen, ook in verschillende bouwgroottes, is nagenoeg elke gewenste capaciteit mogelijk. In totaal kan hiermee dagelijks zo’n 3.000 tot 15.000 liter heet tapwater geproduceerd worden. Daarnaast kan deze warmtepomp ook nog eens koude terugwinnen die vervolgens is te gebruiken voor koeldoeleinden (tapwater van +6 graden Celsius), in plaats van deze koude terug te voeren naar de bron. Dit levert nog eens extra energiebesparingen op.

Liever een lucht/lucht-warmtepomp van Interclima Greentech? Dan kom je uit bij de AirHeat die een werkgebied heeft tussen de -20 graden en +40 graden Celsius (buitentemperatuur).

Kijk hier voor meer informatie over de Interclima Greentech Geheat

Gerelateerde artikelen